Odluka HZZO-a: Spinraza dostupna svima bez obzira na tip i status bolesti

13.07.2019.

Odlukom Upravnog vijeća HZZO-a od 12. srpnja 2019. svi oboljeli od spinalne mišićne atrofije mogu primati Spinrazu, priopćeno je na konferenciji za novinare na kojoj su u petak nazočili ravnatelj HZZO-a Lucijan Vukelić i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Svi pacijenti koji budu primali Spinrazu imat će evaluaciju napretka nakon šest mjeseci i potom ponovno nakon šest mjeseci. Odlukom su ukinuta ograničenja tko može biti kandidat za ovaj lijek koji trenutačno prima 12 pacijenata. Još 14 oboljelih od iste bolesti u kliničkoj je studiji drugog lijeka i stoga nisu kandidati za Spinrazu, objašnjeno je na konferenciji za novinare. Lijek Spinraza od sada će se moći propisivati i djeci koja boluju od spinalne mišićne atrofije (SMA) koja su na respiratoru kao i onima starijima od 18 godina.

Ravnatelj HZZO-a Vukelić objavio je da se odluka temelji na mišljenju stručnog povjerenstva za lijekove. Spinraza će se prepisivati svim pacijentima, a nakon šest mjeseci uzimanja radit će se evaluacija kako bi se vidjelo daje li liječenje rezultate. Ako se pokaže da lijek ne djeluje, nakon šest mjeseci liječenje se neće nastaviti.

Ministar Kujundžić rekao je kako je Hrvatska među prvim zemljama u Europi počela davati taj lijek, ali u skladu s pravilima struke, što je učinjeno i ovom odlukom.

Na terapiji Spinrazom sada je 12 pacijenata, a još 14 ih u sklopu kliničke studije koristi drugi lijek za tu bolest. Točan broj potencijalnih pacijenata koji bi bili na terapiji Spinrazom nije poznat. Na pitanje novinara koliko će to koštati odgovor nije dan, no pretpostavlja se da bi ukupni godišnji trošak za Spinrazu mogao iznositi 150 milijuna kuna.

Ministar Kujundžić o dugovima bolnica i najavi veledrogerija da će obustaviti opskrbu

Na novinarske upite ministar Kujundžić se osvrnuo i na najavu veledrogerija da će zbog naraslih dugova obustaviti opskrbu bolnica lijekovima i medicinskim materijalom. Podsjetio je da su ti dugovi u nekoliko navrata smanjivani te da hrvatski pacijenti nemaju razloga da neće dobiti potrebne lijekove. Dodao je da se u sustavu primarne zaštite poštuju rokovi plaćanja od 60 dana. Podsjetio je da je prije mjesec dana osigurano 200 milijuna kuna, koliko su bolnice platile veledrogerijama za dugove proporcionalno njihovu dospijevanju. Time su, objasnio je riješeni dugovi od 1000 dana za bolnice u Dubrovniku, Vukovaru, Vinkovcima, Virovitici i Sisku, pa je sada najduže vrijeme za isplatu duga oko 800 dana, iako je i to, zaključio je, predugo.

Vukelić je kazao kako se zaboravlja da se u sustavu primarne zdravstvene zaštite poštuju rokovi plaćanja od 60 dana te da veledrogerije svakog mjeseca ostvare prihod od dvije milijarde kuna za receptne lijekove.

Na sjednici Upravnog vijeća na listu lijekova uvršteno je još novih lijekova ili njihovih paralela, među ostalim i lijek elosulfaza alfa za liječenje mukopolisaharidoze tipa IV.

HZZO je ugovorio nove ponuditelje za provođenje primarne zdravstvene zaštite te izvanbolničke specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite čime će se osigurati dostupnost i kontinuiranost zdravstvene zaštite osiguranim osobama HZZO-a.

Vukelić je najavio slanje kontrola u sve ordinacije primarne zaštite koje imaju ugovorni odnos s HZZO-om koje odbiju pružiti medicinsku pomoć osiguranicima koji borave izvan svog mjesta prebivališta, na ljetovanju ili izvan svoj mjesta prebivališta. Svi osiguranici imaju pravo na isti opseg zdravstvene zaštite kao i kod svojih izabranih doktora, rekao je.

HZZO će financirati pripravnički staž za 8 liječnika i rad doktora medicine pod nadzorom

Na konferenciji je rečeno da će HZZO financirati pripravnički staž za 8 doktora medicine po pristiglim prijavama na natječaj iz lipnja ove godine.

Također, po odluci HZZO-a financirat će se i rad pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije u 2019.

Doktori medicine koji su upisali studij nakon 1. srpnja 2013. nemaju obvezu obavljanja pripravničkog staža niti polaganja stručnog ispita te stječu odobrenje za samostalan rad nakon završetka studija medicine.

Radi financiranja rada doktora medicine pod nadzorom, u pravilu tijekom prvih šest mjeseci rada, HZZO je donio Odluku na temelju koje će se provesti javni natječaj za financiranje rada pod nadzorom doktora medicine.

vrh stranice