Okrugli stol o načinima kako smanjiti poteškoće s kojima se nose privatnici u zdravstvenom sektoru

19.11.2018.

Pravni položaj privatnog zdravstva, odnos privatnog i javnog, što je nužno promijeniti da bi se i privatno zdravstvo moglo brže razvijati i pridonijeti boljoj zdravstvenoj zaštiti, zaustavljanju odlaska liječnika i medicinskog kadra u inozemstvo, te potencijal koji leži u zdravstvenom turizmu bile su teme okruglog stola održanog u HUP-u na kojem su bili dvojica ministara, vlasnici i predstavnici privatnih zdravstvenih ustanova, prvi dopredsjednik/v.d. predsjednika HLK-a dr. sc. Krešimir Luetić i drugi.

Ako želimo imati dobar zdravstveni sustav treba se prestati dijeliti na privatni i javni, naglasila je predsjednica HUP-a Gordana Derenja.

Prema podacima HUP-a u Hrvatskoj je 1239 privatnih zdravstvenih ustanova koje zapošljavanju 7000 djelatnika, a u 2017. ostvarile su 2,7 milijardi kuna prihoda i investirale 330 milijuna kuna. Još bolja ostvarenja, te investiranje i do pola milijarde kuna očekujemo za 2018., navela je Derenja istaknuvši da treba izmijeniti niz zakona kako bi se toj gospodarskog grani omogućilo brže i jednostavnije razvijanje.

Vlasnik Specijalne bolnice „Svjetlost“ Nikica Gabrić predložio je da sve što je na listama čekanja duže od tri mjeseca treba ići u privatno zdravstvo. Može to biti i nakon šest mjeseci, svakako trebamo dogovoriti taj rok i nakon toga liste bi bile puno kraće. Privatnici u zdravstvu su u neravnopravnom položaju po nizu pitanja, od zakonskog uređenja, po kojem se ne mogu natjecati ni za novac iz EU fondova, a za što je krivnja na Vladi SDP-a koja to financiranje nije ugovorila u pristupnim razgovorima s EU. Ispada da je traktor koji se može kupiti novcima iz eu-fondova važniji od CT-a. „Zašto čovjek koji je zdravstveni radnik, privatnik ne bi mogao kupiti svoj traktor koji se zove CT“, upitao se retorički Gabrić.

Ognjen Bagatin iz Poliklinike Bagatin istaknuo je da se zajednički mora raditi na boljitku zdravstvenoga sustava, a od potencijala koje imamo u zdravstvenom turizmu napraviti brend.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je kako razumije privatni zdravstveni sektor, no da su u hrvatskoj memoriji još uvijek jaki tragovi nezakonitih privatizacija, te da je teško očekivati zakonske promjene koje bi znatno promijenile sadašnji zdravstveni sustav i položaj zdravstvenih ustanova.

Ministar turizma Gari Cappelli smatra kako bi zdravstveni turizam itekako pomogao hotelijerima koji vrata zatvaraju ujesen. Kada bi nudili nove, zdravstvene usluge mnogi od njih bi bili otvoreni i tijekom zime, rekao je, podsjetivši da je zdravstveni turizam u zadnjoj Strategiji razvoja Hrvatske na visokom 10 mjestu.

vrh stranice