Po novom Zakonu o porezu na dohodak uskoro još povoljniji krediti za liječnike

29.11.2018.

Hrvatska liječnička komora (HLK), kao staleška i strukovna organizacija, uz to što štiti prava i interese liječnika, pokušava ostvariti i dodatne pogodnosti odnosno olakšati svakodnevni život svojim članovima. Unatoč tome što smo na području stambenog kreditiranja već omogućili liječnicima kredite s vrlo povoljnim kamatama koje se kreću tek nešto iznad 3 posto, prepoznali smo da na tržištu postoji prostor za novi iskorak u tom segmentu.

No, kao prepreka u dodatnom sniženju kamatnih stopa koje poslovne banke nude klijentima bila je odredba u Zakonu o porezu na dohodak koja je postavljala donji limit kamata na minimalno 3 posto, odnosno sve povoljnije od tog postotka zakon tretira kao drugi dohodak na kojeg se moraju platiti sva davanja državi.

Komora je stoga, uz ostale zainteresirane, aktivno sudjelovala u nedavnoj proceduri donošenja izmjena i dopuna Zakona o prorezu na dohodak i predlagatelju zakonskog prijedloga – Ministarstvu financija uspješno uspjela argumentirati dobrobiti promjene zakonske odredbe koja je donji limit kamata postavlja na 3 posto, odnosno da se spusti na 2 posto.

Izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak uključivo i spuštanje kamata na minimalno 2 posto Hrvatski sabor usvojio je 21. studenoga 2018., a na snagu će stupiti 1. siječnja 2019.

U svjetlu nove zakonske norme HLK je otpočela pregovore s poslovnim bankama o novim povoljnijim bankarskim proizvodima za svoje članove s naglaskom na stambene kredite s još nižom kamatnom stopom. O rezultatima tih pregovora članstvo će biti izvješteno sredinom prosinca.

Na fotografiji: prvi dopredsjednik / v.d. predsjednika HLK-a dr.sc. Krešimir Luetić i ministar financija Zdravko Marić nakon sastanka u Ministarstvu financija.

vrh stranice