Polovica studenata medicine spremno emigrirati ako u roku tri godine ne uđe u sustav

18.05.2016.

„Oko 50 posto studenata spremno je trajno emigrirati iz Hrvatske, ako se u roku od tri godine od završetka studija ne integriraju u zdravstveni sustav“,  upozorio je to predstojnik Centra za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu zagrebačkog  Medicinskog fakulteta dr. Danko Relić, na novinarskoj konferenciji održanoj 18. svibnja, organiziranoj kako bi se široj javnosti predstavio Dan liječničkih karijera.

Naime, riječ je o događaju koji će se u organizaciji Centra održati 10. lipnja na zagrebačkom Medicinskom fakultetu (MEF), kako bi se sadašnjim i budućim liječnicima pružio uvid u mogućnosti koje im se pružaju u Hrvatskoj, dok će poslodavci imati priliku prezentirati svoje ustanove i poticajne mjere za njihovo zapošljavanje.

Dr. Relić je pojasnio kako je organizacija Dana liječničkih karijera koji se ove godine održava prvi put, reakcija na razne sajmove i događaje na kojima se liječnici i ostali zdravstveni djelatnici potiču na odlazak u inozemstvo.

Komentirajući nedostatak liječnika u Hrvatskoj, dekan MEF-a  prof. dr. sc. Marijan Klarica podsjetio je kako je ta ustanova još prije šest godina povećala upisne kvote za 60 mjesta te sada godišnje upisuju 300 studenata. No povećanje upisnih kvota nije pratila obećana financijska i kadrovska pomoć Ministarstva znanosti.  Nedostaje im preko 90 nastavnika, a iznos za materijalne troškove smanjen im je za čak 80 posto.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore mr.sc. Trpimir Goluža, izjavio je kako će Komora zaštititi mlade liječnike te je pozvao mjerodavne da poduzmu konkretne akcije za njihovo zadržavanje u Hrvatskoj. „Hrvatski liječnici su prepoznati u svijetu jer je naš  Medicinski fakultet vrhunska obrazovna institucija i tu kvalitetu treba podržati i održati svim mogućim sredstvima“, naglasio je dr. Goluža. Ponovio je kako Hrvatskoj već sada nedostaje između tri i pol i četiri tisuće bolničkih specijalista te postavio pitanje je li rješenje samo u hiperprodukciji liječničkog kadra.  „Rezultati istraživanja koje smo proveli u Komori, pokazali su da je od 500 mladih liječnika koji su završili studij, samo 230 ušlo u zdravstveni sustav. Dakle, razdoblje od završetka fakulteta do zapošljavanja je kritično i tu treba djelovati, a Dan liječničkih karijera upravo cilja na tu skupinu mladih liječnika“, rekao je predsjednik Komore te pohvalio Ministarstvo zdravlja zbog donošenja Pravilnika o dvojnom radu liječnika. Pojasnio je kako je to prvi korak u stvaranju poticajnog okruženja za ostanak liječnika te da u tom cilju očekuje daljnje korake Ministarstva, ali ne samo njega.  „Zajedničkim snagama moramo pridonijeti pozitivnim promjenama u hrvatskom društvu, a prije svega stvaranju novih vrijednosti kao što su znanje, rad, poštenje i odgovornost“ , poručio je na kraju.

Zamjenik ministra zdravlja dr. Ivan Bekavac nabrojao je nekoliko mjera koje je Ministarstvo već poduzelo ili će poduzeti u cilju zadržavanja liječnika i stvaranju boljih uvjeta za njihov ostanak. „Osim stvaranja zakonskih preduvjeta, probleme smo počeli i operativno rješavati i do kraja godine trebali bi se vidjeti prvi rezultati našeg rada“, rekao je zamjenik ministra te podsjetio kako su u tom cilju prije dva mjeseca predali prijedlog izmjena Zakona o reprezentativnosti kako bi liječnici kao nositelji sustava ponovno bili ravnopravni partneri u pregovorima o svojim uvjetima rada i materijalnim pravima. U javnoj je  raspravi i novi Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine koji će ispraviti mnoge dosadašnje nepravde, smanjiti financijski teret kojem su bili izloženi te im omogućiti veću mobilnost.

vrh stranice