Povjerenstvo Grada Zagreba HLK zagrebačkim vrtićima doniralo „Dječje čitanke o zdravlju“

04.12.2020.

Uoči blagdana svetoga Nikole predsjednik Povjerenstva Grada Zagreba Hrvatske liječničke komore dr. Ivan Bekavac u suradnji s Uredom za obrazovanje Grada Zagreba danas je uručio donaciju „Dječje čitanke o zdravlju“ ravnateljicama zagrebačkih dječjih vrtića. Ova čitanka o zdravlju namijenjena djeci, tiskana je davne 1927. godine te je nakon gotovo sto godina ponovno ugledala svjetlo dana u novom ruhu.

Autorica teksta je naša proslavljena književnica Ivana Brlić-Mažuranić, a sve je popraćeno ilustracijama akademskog slikara Vladimira Kirina. Ova vrijedna slikovnica nastala je prema narudžbi dr. Andrije Štampara, osnivača Škole narodnog zdravlja u Zagrebu i prvog predsjednika Svjetske zdravstvene organizacije. Poticaj za objavljivanje slikovnice bio je prenijeti djeci na njima pristupačan način važne upute kako se ponašati da bi se zaštitili od zaraznih bolesti.

„Ova vrijedna povijesna uspomena prva je hrvatska slikovnica gdje su i autorica teksta, proslavljena književnica Ivana Brlić Mažuranić, te autor ilustracija akademski slikar Vladimir Kirin, "naše gore list". Osim kulturno umjetničke vrijednosti, ova slikovnica uvijek će biti, a posebno danas u okolnostima borbe protiv Covid-19 epidemije, prihvatljivo štivo koje svojim sadržajem priprema i poučava djecu i čitatelje o značaju zdravih životnih navika, održavanju osobne higijene, ali i na negativne učinke konzumiranja duhana, alkohola i zanemarivanju higijene. Stoga je Povjerenstvo Grada Zagreba Hrvatske liječničke komore odlučilo darovati „Dječje čitanke o zdravlju“ iz naklade Laurana Gradu Zagrebu za potrebe edukacije mladih naraštaja o značaju održavanja osobne higijene te zdravih životnih navika u očuvanju zdravlja“, istaknuo je dr. Ivan Bekavac.
Ravnateljice i odgojiteljice zagrebačkih dječjih vrtića s veseljem su preuzele poklone i toplim dočekom zahvalile dr. Bekavcu i Hrvatskoj liječničkoj komori na donaciji, kojom će se ova edukativna priča velikog liječnika vizionara započeta prije gotovo jednog stoljeća nastaviti, spajajući stihovima i ilustracijama punima zdravlja nekadašnje, sadašnje i buduće naraštaje naše djece.


vrh stranice