Pozivamo medije i građane da ne generaliziraju i agresivno optužuju liječnike

12.08.2022.

Nagli i težak odlazak gospodina Vladimira Matijanića izazvao je veliku bol svih koji su ga voljeli, cijenili i poštovali. Gospodin Matijanić je bio izvrstan istraživački novinar i njegova prerana smrt je značajan gubitak za hrvatsku javnost. Hrvatska liječnička komora, stoga, još jednom izražava iskreno žaljenje i sućut obitelji, kolegama i prijateljima zbog ovog velikog gubitka.
Liječnička komora poziva sve liječnike da u svojoj javnoj komunikaciji uvijek vode obzira o etičkim principima liječničkog poziva, o poštovanju pacijenta i o zaštiti njegove privatnosti i digniteta, kao i da se suzdrže od iznošenja neprovjerenih informacija, mišljenja temeljenih na nepotpunim činjenicama te neprihvatljivih komentara nedostojnih liječničke profesije.

Razumijemo zabrinutost i ljutnju hrvatskih građana zbog ove tragične smrti. Držimo da je zbog zaštite interesa kako pacijenata, tako i liječnika i drugih zdravstvenih radnika nužno detaljno ispitati sve okolnosti smrti gospodina Matijanića. Komora je zakonski obvezna ispitati stručne odluke i medicinske postupke liječnika koji su zdravstveno zbrinjavali Matijanića. Obvezna je i nadzirati etičko postupanje liječnika, kako u odnosu prema pacijentima, tako i u javnoj komunikaciji. Postupke koje su u njenim ovlastima Komora je već pokrenula, a rezultati tih postupaka i postupaka drugih nadležnih tijela su jedini način za utvrđivanje svih relevantnih okolnosti i činjenica.

Komora također poziva masovne medije kao i sve građane, imajući razumijevanja za njihovu zabrinutost, da ne generaliziraju i agresivno optužuju liječnike, medicinske sestre i ostale zdravstvene djelatnike. Poticanje mržnje i bijesa na liječnike i ostale zdravstvene djelatnike može donijeti isključivo loše posljedice cijelom našem društvu. Ističemo da najveći broj hrvatskih liječnika svakodnevno časno i odgovorno obavlja svoj poziv.

Nažalost, sustav u kojem rade im to ne olakšava, nego otežava. Trebamo jasno reći: hrvatsko zdravstvo nije učinkovito organizirano, financije su nedovoljne, upravljački je nezadovoljavajuće, infrastrukturno zastarjelo, a kadrovski deficit liječnika i medicinskih sestara je ogroman. Primarna zdravstvena zaštita se urušava i već je značajno devastirana, bolnički liječnici rade po tri milijuna prekovremenih sati godišnje, mladim liječnicima je ukinut obvezan pripravnički staž i tako su bačeni u vatru bez praktičnog radnog iskustva, ne postoji učinkovita sustavna kontrola kvalitete i sigurnosti bolesnika u zdravstvu, niti cjelovito praćenje ishoda liječenja, a listama čekanja se nitko kontinuirano sustavno ne bavi. Ranije usvojene reformske mjere kao što su primjerice nacionalni plan bolnica ili akreditacija zdravstvenih ustanova nisu uopće provedene.

Hrvatska liječnička komora i ostale liječničke organizacije već godinama upozoravaju na ove probleme, kao i na kontinuirano smanjivanje dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite, predlažući rješenja. Međutim, sustavna reakcija Ministarstva zdravstva i državne administracije izostaje.

Komora podsjeća da hrvatski zdravstveni sustav uvelike počiva i opstaje upravo na žrtvi, odricanju i entuzijazmu liječnika, medicinskih sestara i ostalih zdravstvenih djelatnika.
vrh stranice