„Praeludium Ophthalmologicum“ za Svjetski dan vida

12.10.2020.

Povodom Svjetskog dana vida koji se ove godine obilježavao 8. listopada, Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ prezentirala je svoj 13. sveučilišni udžbenik „Praeludium Ophthalmologicum“. Ovaj bogato ilustrirani udžbenik je koncipiran problemskim pristupom medicini zasnovanoj na dokazima te sadrži mnogobrojna tablična, shematska i tekstualna objašnjenja patoloških stanja u oftalmologiji. Udžbenik je primarno namijenjen studentima biomedicinskih fakulteta te liječnicima obiteljske medicine, hitne medicine i pedijatrima primarne zdravstvene zaštite. 

Sadržaj ovog udžbenika od 400 stranica podijeljen je u šest glava: opći dio; simptomi i znakovi bolesti oka, što predstavlja srž udžbenika; kirurški zahvati u oftalmologiji; pedijatrijska oftalmologija; starenje oka; restauracija vida. Posebni dodatak posvećen je oftalmološkoj medicinsko-tehničkoj opremi u ordinaciji liječnika obiteljske medicine. Na kraju udžbenika nalazi se popis literature, popis skraćenica te kazalo pojmova.

Glavni urednici ovog sveučilišnog udžbenika su izv.prof.dr.sc. Mirjana Bjeloš, dr.med., prof.prim.dr.sc. Mladen Bušić, dr.med., doc.dr.sc. Daliborka Miletić, dr.med. i prof.prim.dr.sc. Biljana Kuzmanović Elabjer, dr.med. Nadaju se da će ovaj udžbenik liječnicima uvelike olakšati primjenu znanja pri ispravnom i brzom dijagnosticiranju te uspješnome liječenju ili usmjeravanju bolesnika s oftalmološkim tegobama. Time će, kažu, smatrati misiju Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ ispunjenom u publicističkome dijelu spektra ukupnih težnji za postizanjem izvrsnosti te poručuju, uspjeh se stvara znanjem.

A uspjeh ove klinike ogleda se kako u dugogodišnjem publicističkom tako i u znanstvenom radu, realiziranjem znanstvenih projekata, suradnjom s uglednim međunarodnim ustanovama kao i najsuvremenijom medicinsko-tehničkom opremom, čime je ova klinika dobila priznanje i na svjetskom nivou te je postala jedini hrvatski suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije.

Udžbenik „Praeludium Ophthalmologicum“  može se nabaviti na svim prodajnim mjestima Školske knjige, a video prezentacija udžbenika dostupna je ovdje.


vrh stranice