Predstavljamo novi broj Liječničkih novina

08.03.2017.

U novom, aktualnom 157. broju Liječničkih novina bavimo se problematikom i izazovima javnozdravstvene djelatnosti, čija je uloga, prema mišljenju stručnjaka, danas neopravdano marginalizirana. U intervjuu broja, iskusni konzultant i stručnjak za investicije u zdravstvu dr. Marko Rudnički, otkriva što je sve potrebno poduzeti kako bi zdravstveni sustav postao financijski održiv, a bolnice prestale biti gubitaši.

U rubrici „Hrvatski liječnici u svijetu“ donosimo razgovor s uglednom stručnjakinjom za radioterapiju raka prof. dr. Andreom Bezjak, voditeljicom radne skupine za liječenje raka pluća u jednoj od najprestižnijih bolnica za maligne bolesti u svijetu „Princess Margaret Hospital“ iz Toronta. 

Voditelj Službe stručno-medicinskih, pravnih i međunarodnih poslova HLK-a mr. sc. Ante Klarić, s pravnog stajališta komentira utemeljenost prekršajnih postupaka protiv odgovornih osoba u zdravstvenim ustanovama pokrenutih zbog duljine trajanja prekovremenog rada liječnika.

Savjetnica predsjednika HLK-a za primarnu zdravstvenu zaštitu dr. Meri Margreitner, piše o odgovornosti liječnika obiteljske medicine i njihovoj ulozi u zdravstvenom sustavu.

U Lijevom i desnom kutu, povjesničari dr. sc. Hrvoje Klasić i prof. dr. Ivo Lučić propituju treba li Hrvatskoj suočavanje s vlastitom prošlošću. 

Prof. dr. Stella Fatović-Ferenčić napisala je zanimljiv članak o povijesti reklamiranja lijekova u Hrvatskoj.
Voditelji iznimno vrijednog projekta „Hrvatsko farmakološko nazivlje“ (Farmana) pišu o problematici hrvatskog nazivlja u obrazovanju liječnika.

Nakon niza članaka o kaznenopravnim aspektima odgovornosti zdravstvenih djelatnika, dr. sc. Tomislav Jonjić ovaj put piše o građanskopravnoj odgovornosti; kako zdravstvenih djelatnika tako i ustanova.

„Zašto su pali niz stube?“ naziv je članka dr. Joška Kalilića, koji jednostavno nećete moći preskočiti, a da ga ne pročitate dok listate Liječničke novine.

Tu su još zanimljivi članci iz rubrika; „Hrvatski liječnici sportaši“ i „Iz povijesti hrvatske medicine“, a svoj nemjerljiv doprinos već su tradicionalno dali koLEGA hitnjak te izvršni urednik prof. Željko Poljak, koji je zdravstvenoj administraciji otkrio recept „Kako zaposliti višak liječnika u Hrvatskoj“. 

vrh stranice