Predstavljene „Hrvatske smjernice za osiguranje kvalitete probira i dijagnostike raka dojke“

23.10.2017.

U prostorima Ministarstvu zdravstva 23. listopada 2017. godine predstavljene su „Hrvatske smjernice za osiguranje kvalitete probira i dijagnostike raka dojke“ čiji su izdavači Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva RH, a iste su tiskane u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. 
„Hrvatske smjernice za osiguranje kvalitete probira i dijagnostike raka dojke“ rezultat su višegodišnjih napora niza stručnjaka kliničara i javnozdravstvenih djelatnika, a predstavljaju okvir za daljnje provođenje, poboljšanje i usklađivanje s međunarodnim preporukama programa probira koji je uveden 2006. godine.
U izlaganjima se navodilo kako je cilj probira karcinoma smanjenje smrtnosti, a zemlje koje su uvele organizirane programe probira bilježe pad smrtnosti od 1990-ih. 
U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u Hrvatskoj je u tijeku 5. ciklus pozivanja žena na mamografske preglede.
Za praćenje programa zaduženo je Povjerenstvo za organizaciju, stručno praćenje i kontrolu kvalitete Ministarstva zdravstva, a u svakom županijskom zavodu za javno zdravstvo imenovan je koordinator na županijskoj razini. Ukupnu koordinaciju provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Uz ministra Kujundžića, okupljenima se u uvodnom dijelu događanja obratio glavni urednik smjernica i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Krunoslav Capak te predsjednik Povjerenstva za organizaciju, stručno praćenje i kontrolu kvalitete Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke prof.dr.sc. Boris Brkljačić.
vrh stranice