Preminuo je prof. Željko Poljak

11.01.2024.

U Zagrebu je u svome domu u ponedjeljak, 8. siječnja 2024., u 98. godini života preminuo prof. Željko Poljak, liječnik - otorinolaringolog, sveučilišni profesor, književnik, planinar i dugogodišnji urednik Liječničkih novina. Iza sebe je ostavio dug život prepun svjedočanstava iz jednoga grada, ali nekoliko država, sustava pa i civilizacijskih razdoblja.

Rođen je u Zagrebu 9. rujna 1926. godine, gdje je završio medicinski fakultet, specijalizaciju i izgradio akademsku karijeru. Radni vijek otorinolaringologa proveo je na Šalati, jednome od zagrebačkih brda, a i slobodno vrijeme je velikim dijelom provodio po brdima i planinama cijeloga svijeta. O tome je ostavio vrijedne zapise i napisao planinarske priručnike.

Osim medicine, studirao je i jezike i geografiju. Pisao je i objavljivao knjige iz područja književnosti, biografske i memoarske, iz kojih se iščitava i povijest hrvatske medicine 20. stoljeća. Bio je urednik brojnih časopisa, a nama liječnicima je bio prepoznatljiv po uređivanju naših Liječničkih novina, kao glavni pa potom izvršni urednik. Lucidan i aktivan, posvećen Novinama bio je do zadnjega dana.

Nedostajat će nam njegov duh, erudicija i životne pripovijesti. Već nam nedostaje njegova polemičnost, oštroumnost, katkad pretjerana iskrenost i nedostatak oportunizma, njegova sjećanja bez uljepšavanja.

Hvala mu na svemu što je učinio za promociju hrvatskog liječništva u neizbrisivim tragovima tijekom nekoliko desetljeća u više od dvije stotine brojeva Liječničkih novina. Suosjećamo s njegovom obitelji - suprugom i djecom.

vrh stranice