Priopćenje: HLK pozdravlja odluku Vlade o ukidanju robovlasničkih ugovora

08.03.2024.

Hrvatska liječnička komora pozdravlja odluku Vlade Republike Hrvatske da usvoji prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji bi, konačno, ukidanjem robovlasničkih ugovora trebao zaustaviti dugogodišnje kršenje ustavnih prava liječnika. Podsjetimo, robovlasnički ugovori koji su liječnike u slučaju ranijeg prekida radnog odnosa obvezivali na vraćanje odrađenih i zarađenih bruto plaća poslodavcu ne postoje nigdje u Europskoj uniji. Zbog njih se u iznimno teškoj situaciji nalazi više od tisuću liječnika s osobnim zadužnicama ili solemniziranim ugovorima kojima prijeti opasnost da ih bolnica ili dom zdravlja, u slučaju ranijeg otkaza, ovrše za enormno visoke iznose.
“Ukidanje robovlasničkih ugovora korak je u pravom smjeru, ukazuje na konačan prestanak penalizacijske politike prema liječnicima i početak stimulativne politike kojoj je cilj zadržati liječnike u hrvatskom javnom zdravstvenom sustavu. Očekujemo da sve prođe bez daljnjih problema i da kroz hitni postupak Sabor prije raspuštanja usvoji ovaj zakon”, naglašava predsjednik Hrvatske liječničke komore doc. dr. sc. Krešimir Luetić.

Podsjetimo, Hrvatska liječnička komora je s HUBOL-om prije devet godina, još 2015. godine, počela ukazivati na problem robovlasničkih ugovora koji su na kraju i odlukom Ustavnog suda proglašeni protuustavnim. Zadnjih nekoliko godina HLK je, s drugim krovnim liječničkim organizacijama te uz znatan angažman Inicijative mladih liječnika Hrvatske, intenzivno javno zagovarala rješavanje ovog problema koji je teško opterećivao mlađe liječnike. Liječničke organizacije su predložile konkretna rješenja, a ukidanje tih ugovora bio je i jedan od četiri zahtjeva velikog liječničkog prosvjeda prošlog proljeća.
vrh stranice