Prosvjed liječnika u Sisku pokrenuo rješavanje birokratske blokade

23.09.2016.

Dana 22. rujna 2016.g. održan je sastanak u Ministarstvu zdravlja Republike Hrvatske o problemu ugovora o radu specijalizanata i specijalista ( tzv. lihvarski ugovori ) s obvezom rada 10 godina nakon dovršetka specijalističkog usavršavanja, što je i dovelo do prosvjeda liječnika ispred zgrade Sisačko-moslavačke županije. Prof.dr. Davor Vagić je u ime HLK-a naglasio da su takvi ugovori apsolutno neprihvatljivi te da Komora i dalje zahtijeva hitne promjene sukladno sadašnjim zakonskim rješenjima. Također je istaknuo i potrebu odgovornog ponašanja svih dionika u zdravstvenom sustavu što podrazumijeva pridržavanje donešenih pravilnika.

Tijekom rasprave utvrđeno je da financiranje bolnica najvećim dijelom dolazi iz HZZO-a što znači da se plaće specijalizanata isplaćuju posredno iz Zavoda, a ne iz proračuna županija.

Nadalje je potvrđeno da su ravnatelji bolnica odgovorne osobe za potpisivanje ugovora o radu kao i aneksa istih. Svi sudionici su se složili da je neprihvatljivo u ugovore stavljati obveze nasljednika.

Na kraju je dogovoren sastanak istih sudionika za kraj listopada radi praćenja promjene ugovora u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ministar je potvrdio da je u tijeku  e-savjetovanje o izmjenama i dopunama Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine.

Navedenom sastanku s ministrom zdravlja doc. dr. Dariom Nakićem i pomoćnicom ministra zdravlja za bolnički sustav dr.sc Ružicom Palić Kramarić uz predstavnika Hrvatske liječničke komore prof. dr. Davora Vagića, prisutni su bili i potpredsjednica HUBOL-a dr. Ivana Šmit,  ravnateljica PB „Dr. Ivan Barbot“ iz Popovače dr. Marina Kovač, internistica-kardiolog iz te bolnice dr. Jadranka Martinko, ravnatelj sisačke bolnice mr.sc. Tomislav Dujmenović te pročelnik Ureda za zdravstvo Sisačko-moslavačke županije Darko Srbljanin, dipl. oec.

vrh stranice