Prvi elektronički izbori protječu po planu

20.05.2019.

POČELO ELEKTRONIČKO GLASANJE NA IZBORIMA U HRVATSKOJ LIJEČNIČKOJ KOMORI

S prvim minutama iza ponoći, u ponedjeljak 20. svibnja 2019. počeli su elektronički izbori za tijela Hrvatske liječničke komore. Tijekom sedam dana, točnije do nedjelje 26. svibnja u ponoć, liječnici, članovi Komore, po prvi put elektronički glasaju za svoje novo vodstvo. Po informacijama s terena, u današnjim prijepodnevnim satima ovi izbori odvijaju se bez poteškoća. Hrvatska liječnička komora poziva sve članove da u što većem broju izađu na izbore i odaberu predsjednika Komore i članove Skupštine.

Sustav elektroničkih izbora izrađen je po uzoru na sustav e-građani, te članovi pomoću PIN-a i pametne elektroničke iskaznice, koja ima istu razinu sigurnosne zaštite kao i osobna iskaznica (razina 4), glasaju za novo vodstvo Komore. Pametne iskaznice, kao i informacijski sustav e-izbori, za HLK je izradila Agencija za komercijalnu djelatnost, koja izrađuje hrvatske osobne iskaznice. S AKD-om, poduzećem u državnom vlasništvu, HLK-a ima zakonom propisan ugovor o zaštiti uporabe osobnih podataka. Na isti način AKD npr. ima reguliran ugovorni odnos s državom kada za nju izrađuje osobne iskaznice ili putovnice. Birački popis sadrži istu vrstu podataka za elektroničko i za dopisno glasanje: ime i prezime člana, OIB i izbornu jedinicu člana, te elektroničko glasanje, u odnosu na dopisno, ne zahtijeva obradu dodatnih osobnih podataka. HLK osobne podatke članova koristi zakonito, odnosno postoji jasna zakonska osnova da HLK koristi ove osobne podatke kako bi članovima omogućila da, u skladu sa Statutom i drugim pravnim aktima Komore, iskoriste svoje glasačko pravo na izborima.

Elektronički izbori dio su projekta e-Komora, koji se razvija od 2016. godine. Proces izrade i dodjele liječničkih iskaznica članovima počeo je krajem 2016. godine i traje već više od dvije godine. Osim što izbori za tijela HLK po prvi puta provode na ovakav način, ovo su i prvi elektronički izbori koji će biti provedeni u Hrvatskoj. S obzirom na to da se izbori u HLK-u prvi puta provode elektroničkim glasovanjem, članovima je osigurana tehnička pomoć. U svim izbornim jedinicama, u većim zdravstvenim ustanovama, članovima su na raspolaganju koordinatori Komore, kako bi im pomogli u slučajevima aktivacije liječničkih iskaznica. Određena mjesta na kojima su koordinatori možete pronaći OVDJE

vrh stranice