Reakcija HLK: Retorika prozivanja neće nam pomoći u borbi s pandemijom

29.03.2021.

Hrvatska liječnička komora smatra neprimjerenim način na koji je ministar zdravstva Vili Beroš nedavno komentirao javno djelovanje i profesionalni angažman liječnice Nataše Ban Toskić, predsjednice KoHOM-a. Sve javne osobe, a poglavito visoki državni dužnosnici trebaju znati primiti kritiku i na nju odgovarati argumentima, a ne prozivanjem ad hominem. Liječnici obiteljske medicine svakodnevno daju svoj obol u ovoj pandemiji, liječe svoje pacijente oboljele od blažeg oblika COVID-19, upućuju pacijente na testiranja ili sami dijagnosticiraju bolest pomoću brzih antigenskih testova.
Sve to čine uz redovnu, svakodnevnu skrb za oboljele od drugih akutnih i kroničnih bolesti, kao i administriranje za potrebe cijelog zdravstvenog sustava. Prozivanje pojedinog liječnika s pozicije ministra na konferenciji za medije nacionalnog Stožera ne pridonosi konstruktivnom rješavanju problema prisutnih u organizaciji cijepljenja niti predstavlja poželjan način komunikacije unutar liječničke struke i sustava zdravstva.

Iz javno dostupnih informacija nesumnjivo proizlazi da postoje određene neujednačenosti u organizaciji cijepljenja u različitim županijama. Dok neke županije prednjače u dobroj organizaciji cijepljenja, u drugima postoje problemi koji sprječavaju glatko odvijanje procesa cijepljenja. Stoga će Hrvatska liječnička komora, u suradnji s liječničkim udrugama, pripremiti sažet pregled situacije po županijama te sukladno tome predložiti zdravstvenoj administraciji moguća poboljšanja za određene županije.

U ovoj do sada nezapamćenoj globalnoj krizi svi dionici javnog prostora trebaju se ponašati i komunicirati iznimno odgovorno tj. njihova komunikacija treba uvijek za cilj imati konstruktivno rješavanje problema. U fokusu zdravstvene administracije i svih zdravstvenih radnika treba biti što učinkovitija borba protiv pandemije s ciljem očuvanja života i zdravlja naših sugrađana. Iznošenje neodmjerenih izjava, neprimjeren način komunikacije i retorika prozivanja neće nam pomoći u toj zajedničkoj borbi.
vrh stranice