Upitan postignuti dogovor između vlade i slovenskih liječnika!

23.11.2016.

"Dogovor je upitan jer mu se protive Socijalni demokrati (SD) i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS)", priznao je slovenski premijer Miro Cerar novinarima, komentirajući sporazum između ministrice zdravstva i sindikata liječnika i stomatologa Fides, postignut u utorak, a kojim je štrajk slovenskih liječnika na dva mjeseca „zamrznut“ do zakonskog potvrđivanja dogovora, prenosi Hina.

Naime, dvije koalicijske stranke koje Ceravoj vlada omogućuju parlamentarnu većinu, postavile su pitanje je li ministrica zdravstva Milojka Kolar Celarc imala ovlasti od vlade ili premijera za parafiranje sporazuma kojim je štrajk na dva mjeseca "zamrznut", čime se daje prostor za nastavak pregovora.

Dio koalicije smatra da je ministrica u pregovorima previše popustila jer smatraju da će 40 milijuna eura, koliko je financijski obećano za rješavanje problema u bolnicama i domovima zdravlja i za plaće liječnika, biti izdvojeno iz sredstava koja su namijenjena pacijentima, a ne iz proračuna koji je ograničen.

Osim toga, boje se reakcije ostalih preko 150.000 zaposlenih u javnom sektoru čiji su sindikati najavili prekid pregovora s vladom jer je plaće liječnika tretirala izdvojeno, dok su njihove zamrznute.

Slovenski premijer je najavio da će još jednom razgovarati s ministricom zdravstva i da o ishodu tog susreta ovisi njegova potpora njenoj poziciji u vladi. Isto tako, ocijenio da parafirani sporazum s liječnicima još nije spreman za potpisivanje iako liječnički sindikat očekuje da će se to dogoditi već danas, a u suprotnom opet razmišlja o nastavku štrajka.

Podsjetimo, slovenski liječnici u utorak su prekinuli odnosno zamrznuli štrajk, a iz Fidesa su priopćili kako su zadovoljni prihvaćenim normativima i standardima koji će omogućiti da liječnici imaju više vremena za pacijente, dok će se pregovori o kolektivnom ugovoru za liječnike i stomatologe nastaviti.

Ministrica zdravstva Milojka Kolar Celarc izjavila je pak kako je zadovoljna dogovorom da se bolje nagrađuju mladi liječnici koji ulaze u zdravstveni sustav te poveća njihovo zapošljavanje, kako ne bi odlazili u inozemstvo.

vrh stranice