Smjena ravnateljice OB Varaždin jer je poštovala zakon?

17.01.2017.

Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin pokrenulo je u ponedjeljak postupak razrješenja ravnateljice dr. Sanje Zember. Podršku ravnateljici u Varaždinu dali su prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore dr. sc. Krešimir Luetić i drugi dopredsjednik prim. Ante-Zvonimir Golem te predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. sc.  Ines Strenja-Linić.

Na novinarskoj konferenciji Hrvatske liječničke komore u Varaždinu istaknuto je kako je glavni „krimen“ dr. Sanje Zember potpisivanje aneksa ugovora sa specijalizantima i specijalistima. 
Dr. sc. Krešimir Luetić naglasio je kako je sramotno da glavni razlog za smjenu ravnateljice bude činjenica što je postupala po pozitivnim propisima Republike Hrvatske. „ Zar Upravno vijeće bolnice i Varaždinska županija žele poručiti da će oni koji poštuju zakone biti strogo sankcionirani?“ javno je upitao prvi dopredsjednik Komore.

Dr. sc. Ines Strenja Linić potporu je dala kao, kako je istaknula "dio države koji donosi zakone".
 "Ona je odgovorna ministru bez obzira na to tko je vlasnik bolnice", rekla je, dodajući da je Hrvatsku napustilo 500 liječnika te da se lokalna sredina mora iskazati u pružanju uvjeta da mladi liječnici ovdje ostanu“

Ravnateljica bolnice dr. Sanja Zember komentirala je razloge za svoju smjenu: "Je li sistematizacija nešto na temelju čega se izglasava nepovjerenje ovoj upravi ili nekoliko liječnika želi prezentirati ovu upravu kao onu koja ne provodi zakone? Odluka nije donijeta preko noći, sve su odluke prespavane i krenulo se u provođenje našega legitimnog prava".  Od Upravnog vijeća dobila je rok od osam dana za očitovanje, nakon čega će biti održana nova sjednica Upravnog vijeća bolnice. Zaključila je kako iza njezine smjene stoje politički razlozi.

Prim. Ante-Zvonimir Golem istaknuo je kako se očito radi o politici: „Ako vas razrješuju zato što ste provodili zakonski propis, ako vas razrješuju zato što dokument koji bi trebalo donijeti Upravno vijeće, ono nije donijelo, pa ćete zato razriješiti ravnateljicu, i ako vas razrješuju na temelju članaka i pravnih propisa koji zapravo ne postoje, onda je to politika, a sigurno nije struka“.

Inače, prema riječima predsjednika Upravnog vijeća Zorana Šanteka, ravnateljici se, između ostalog, stavlja na teret što nije predložila novi Statut bolnice usklađen sa zakonima. Upravno vijeće smatra i da je dr. Zember nakon imenovanja trebala promijeniti Statut, a tek zatim krenuti u sistematizaciju na kojoj je inzistirala. Od nje se traži i očitovanje zbog, stoji u zaključku Upravnog vijeća, neizvršavanja odluke tog tijela i postupanja suprotno njihovoj odluci i Statutu varaždinske Opće bolnice. Naime, od ravnateljice se tražilo da pripremi anekse ugovora za specijalizante i specijaliste te da ih dostavi stručnom i Upravnom vijeću na raspravu i očitovanje jer je riječ o iznosima većim od 100 i 300 tisuća kuna. Ističu da je Statutom određeno da se u takvim slučajevima mora tražiti suglasnost Upravnog vijeća i osnivača.

Upravno vijeće OB Varaždin bilo je podijeljeno pri glasovanju. Troje ih je glasovalo za pokretanje postupka razrješenja ravnateljice, a dvoje je bilo protiv. Za pokretanje postupka razrješenja glasovali su predstavnici Varaždinske županije, osnivača bolnice, koji su iz redova HNS-a i SDP-a, te predstavnik stručnog vijeća, a protiv su bili predstavnik županije iz HDZ-a te predstavnica Radničkog vijeća zaposlenika bolnice.

vrh stranice