Što donosi novi broj Liječničkih novina?

12.04.2017.

Iz Hrvatske je od ulaska u Europsku uniju otišao 551 liječnik, a još 750 njih je prikupilo svu potrebnu dokumentaciju za odlazak. To su podaci na koje Hrvatska liječnička komora upozorava i u najnovijem broju Liječničkih novina. Dodajmo i da je čak 42 posto liječnika koji su pokazali interes za odlaskom u inozemstvo tu namjeru i realiziralo.  Mahom su to mlađi liječnici, većinom u dobi između 25 i 48 godina. Detalje o razlozima odlaska, kao i točne podatke o broju liječnika po Županijama, specijalizacijama i prema zadnjem poslodavcu možete pročitati u Liječničkim novinama za travanj. Osim toga, najnovije izdanje Liječničkih novina donosi i intervju s nedavno smijenjenim ravnateljem KB Dubrava, doc. dr. sc. Tonijem Kolakom, koji otvoreno govori o svom sukobu sa sadašnjim ministrom zdravstva, prof. dr. Milanom Kujundžićem, te o svom iskustvu upravljanja velikom kliničkom bolnicom. 
U Novinama su i rezultati obilaska županijskih povjerenstava Komore, te kratki izvještaji o tome koji su gorući problemi liječnika iz pojedinih županija. 
Komora je potpisala sporazum o suradnji s Pravnim fakultetom u Splitu čime je osiguran poseban popust za članove koji žele upisati specijalistički poslijediplomski studij „Medicinsko pravo“ na tom fakultetu. Zbog jednostavnijeg pristupa predavanjima, Komora je u suradnji sa splitskim fakultetom organizirala i virtualnu e-učionicu s tv projekcijom u prostorijama Komore, a interaktivna predavanja se mogu pratiti i na osobnim računalima, tabletima i putem pametnih telefona. O detaljima piše voditelj Službe stručno-medicinskih, pravnih i međunarodnih poslova HLK-a, mr. sc. Ante Klarić, koji se u aktualnom broju novina posvetio još jednoj važnoj liječničkoj temi – liječničkoj tajni. 
Možete čitati i o novostima iz hrvatskog zdravstva, novostima iz medicinske literature, sa stručnih skupova...
U već tradicionalnoj rubrici Lijevi i desni kut na pitanje „Treba li država spašavati posrnuli Todorićev koncern?“ odgovaraju prof. dr. sc. Josip Tica i prof. dr. Ivan Lovrinović, inače redoviti profesori Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. U rubrici „Hrvatski za liječnike“ prof. dr. Tamara Gazdić-Alerić se bavi kraticama i pokratama u jeziku medicinske struke, a doc.dr.sc.Marija Selak govori o etičkim i političkim kontroverzama oko pobačaja. 
Najavili smo i dolazak petero Nobelovaca na desetu ISABS znanstvenu konferenciju u Dubrovniku, zabilježili stotu obljetnicu Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a prim. mr. sc. dr. Igor Povrzanović pisao je o Thomasu Starzlu, u ožujku preminulom ocu transplantacije organa.
Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander i mag. psych. Mia Roje pišu o djeci i suvremenim tehnologijama te koje potencijalne opasnosti krije previše vremena pred malim ekranima. 
Bavili smo se i u posljednje vrijeme aktualnom temom: cijepljenjem. Tome je svoju kolumnu posvetio prof. dr. Željko Poljak, a o istoj temi je pisala i dr. med. Tatjana Nemeth Blažić. 
Novi broj Liječničkih novina prelistajte na ovom linku.
vrh stranice