Stručnjaci u HRT-ovoj emisiji: Zašto je cijepljenje važno

07.06.2019.

U povodu skupa protiv cijepljenja, a koji bi se kako je najavljeno sutra trebao održati u Splitu, u HRT-ovoj emisiji „Dobro jutro Hrvatska“ gostovali su predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC-a Split prof. Marijan Saraga, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić i predstavnik HALMED-a Darko Krnić koji su ocijenili da dobrobiti cijepljenja imaju itekako pozitivan učinak na zdravlje čitave populacije, odnosno na suzbijanje zaraznih bolesti. Brojne bolesti koje su zahvaljujući cjepivima gotovo iskorijenjene opet se pojavljuju zbog pravovremenog necijepljenja i to nije dobro, ocijenili su.

Prof. Saraga rekao je da je jučer čuo da je od ospica oboljela 13-godišnja djevojčica, ali da to ipak trebaju potvrditi s Klinike za zarazne bolesti gdje je smještena. Ospice su tu. Svakog dana možemo imati nove slučajeve i najbolja obrana je cijepljenje djece, jer što je veća procijepljenost to je veća zaštita čitavog stanovništva. Prema najnovijim medicinskim svjetskim podacima može reći da se u vezi s ospicama dogodio "korak unatrag" što nikako nije dobro, ocijenio je.

U HZJZ je stiglo cjepivo protiv pneumokoka

Dr. Kaić je naveo da se ljudi ospicama uglavnom zaraze u inozemstvu. Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija zadnjih 7-8 godina imaju najniže postotke cijepljenja u Hrvatskoj. Zato se u Dubrovniku prošle godine dogodila manja epidemija. Na sreću nije to još toliko da bi razina kolektivnog imuniteta dozvoljavala nekakve velike epidemije. U Zagrebu je ove godine evidentirana jedna osoba koja je iz inozemstva donijela ospice. U Splitsko-dalmatinskoj županiji je također jedna osoba koja je zaražena u inozemstvu, potom četiri slučaja u jednoj obitelji, a ovaj jučerašnji (splitski) slučaj je također "uvezen izvana", naveo je dr. Kajić. Napomenuo je da se hripavac još ne vraća tako očigledno, makar je prošle i pretprošle godine bilo nekih manjih grupiranja u predškolskim ustanovama.

Predstavnik HALMED-a Darko Krnić naveo je da su na hrvatskom tržištu cjepiva vrlo kvalitetna, učinkovita i sigurna. Govoreći o otporu prema cijepljenju i najavi sutrašnjeg prosvjeda u Splitu „morbidnom je ocijenio situaciju da antivakcinanti idu baš u te gradove gdje se javljaju ospice“.

HRT-ovu emisiju možete pogledati ovdje.

vrh stranice