Tribina HLK-a u Splitu: Zakonom kao za suce, urediti radno-pravni položaj liječnika

20.02.2018.

Čelnici Hrvatske liječničke komore održali su u utorak u KBC Split tribinu na kojoj su kolege liječnike izvijestili o postignućima Komore u prošloj godini i planovima za budućnost, odnosno o svim aktivnostima koje Komora poduzima kako bi hrvatskim liječnicima stvorila bolje uvjete za zapošljavanje, profesionalno napredovanje i podizanje životnog standarda. U razgovoru je splitske liječnike zanimalo što se može poduzeti u vezi s pogrešno obračunavanim dodacima na plaću, o početku pregovora za novi Kolektivni ugovor iz kojih su liječnici izbačeni te općenito o donošenju niza zakonskih odredbi kojima bi se regulirala, kako su istaknuli, nesređena i zapuštena zdravstvena legislativa.

Predsjednik HLK-a dr. sc. Trpimir Goluža objasnio je kolegama da je Komora svim liječnicima osigurala Policu osiguranja pravne zaštite koja ih pokriva u eventualnim tužbama protiv njih, ali i u slučaju da se odluče tužiti poslodavca zbog pogrešno obračunavanih dodataka na plaću.

Što se pregovora o Kolektivnom ugovoru tiče, naglasio je da je to nepoštivanje liječnika. No, u ovakvoj situaciji koja je već godinama loša, sada ni omogućavanje sudjelovanja u pregovorima s ostalim sindikatima, nezdravstvenih djelatnosti nije rješenje. Predložio je da je za rješavanje radno-pravnog statusa liječnika potrebno donijeti zakon po uzoru na onaj koji imaju suci u Republici Hrvatskoj. Za to je potrebna samo politička volja, poručio je Goluža.

Inače, čelništvo HLK-a tjedno održi više tribina u hrvatskim županijama kako bi članstvo upoznali sa svim aktivnostima i u razgovoru čuli probleme s kojima se liječnici u svojim ustanovama susreću i prijedloge za njihovo rješavanje.

vrh stranice