U HLK-u održana promocija knjige „Farmakogenetika u kliničkoj praksi“

14.12.2021.

U Hrvatskoj liječničkoj komori danas je održana promocija knjige “Farmakogenetika u kliničkoj praksi: Iskustvo s 55 lijekova korištenih u kliničkoj praksi”, urednika prof.dr. Dragana Primorca i prof.dr. Wolfganga Hoppnera. Knjiga, u čijem pisanju je sudjelovalo 17 znanstvenika i liječnika iz Hrvatske i inozemstva, namijenjena je tržištu EU-a i SAD-a. Knjiga sadrži do sada najopširnije i sveobuhvatne informacije o kliničkoj implementaciji farmakogenetike za 55 lijekova obrađenih u knjizi, a članovima HLK-a dostupna je putem platforme HeMED ili u PDF obliku ovdje.

U knjizi se prikazuju genetski polimorfizmi važni za farmakogenetsku analizu, indikacije za genetsko testiranje i preporuke vezano uz prilagodbu terapije rezultatima genske analize, sukladno preporukama Europskog Konzorcija za provedbu kliničke farmakogenetike.

O važnosti knjige, najbolje govore podatci koje je objavio vodeći američki medicinski časopis JAMA, a koji ističu da samo u SAD-u godišnje više od 2 milijuna hospitaliziranih bolesnika nakon uzimanja lijekova ima ozbiljne štetne učinke lijekova, dok njih 106.000 zbog štetnih učinaka lijekova umre. Zbog navedenog, samo u SAD-u zdravstveni sustav izdvaja 30 milijardi dolara godišnje za liječenje komplikacija uzrokovanih štetnim učincima lijekova. S druge strane, nedavni podatci za Europu pokazuju da se 7 do 13 % pacijenata prima u bolnicu zbog neželjenih reakcija na lijekove, te da bi korištenjem farmakogenetike značajan dio tih učinaka mogao biti spriječen.

Jedan od urednika knjige, prof.dr.sc. Dragan Primorac na promociji je istaknuo: „ S obzirom na to što je sve do sada u Hrvatskoj napravljeno po pitanju implementacije personalizirane medicine, posebice farmakogenetike, u kliničku praksu, mislim da se Hrvatska u kratkom razdoblju može pozicionirati kao jedan od europskih lidera u ovom području. Na tome intenzivno rade i Hrvatsko društvo za personaliziranu (preciznu) medicinu i Hrvatsko društvo za humanu genetiku Hrvatskog liječničkog zbora. Osim što bi se sustavnim uvođenjem farmakogenetike u kliničku praksu, značajno podigla konkurentnost hrvatskog zdravstvenog sustava, smanjila bi se i pojavnost neželjenih učinaka lijekova.

Predstavljajući knjigu, dr.sc. Krešimir Luetić, predsjednik Liječničke komore istaknuo je kako je Hrvatska liječnička komora ponosna što je ovako važan klinički priručnik realiziran upravo u Hrvatskoj.
„Sve smo svjesniji važnosti farmakogenetike u svakodnevnoj kliničkoj praksi, stoga sam uvjeren da će ova knjiga biti od praktične koristi liječnicima, a sve u svrhu što preciznijeg i sigurnijeg liječenja naših bolesnika“, rekao je dr. sc. Luetić .

Knjigu je recenziralo šestero recenzenata iz Njemačke, SAD-a, Nizozemske i Hrvatske, a jedan od najvećih svjetskih autoriteta iz područja farmakogenomike prof.dr.sc. Ron van Schaik, predsjednik Europskog Konzorcija za provedbu kliničke farmakogenetike, je u svojoj recenziji istaknuo: „ Uistinu izvrsna knjiga prof.dr. Dragana Primorca i prof.dr. Wolfganga Höppnera daje nam vrijedne informacije o kliničkoj primjeni farmakogenetike, na jasan i razumljiv način. Specifične preporučene doze lijekova temeljene na genotipu prikazane su preglednim tablicama te čine ovu knjigu neizostavnim priručnikom za svakog zdravstvenog djelatnika koji želi postići optimalnu i sigurnu terapiju za sve svoje pacijente. Knjigu svakako preporučujem čitateljima!“

Tijekom promocije knjige, recenzentica prof.dr. Elizabeta Topić je istaknula veliki značaj farmakogenetike za suvremenu medicinu, budući da omogućuje kliničaru odabir najučinkovitijeg lijeka za pacijenta. Ovo drugo izdanje knjige pruža smjernice za kliničku primjenu 55 najčešće propisivanih lijekova u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Liječnici često nemaju pri ruci ovakav priručnik s informacijama u odgovarajućem obliku, stoga je ovaj priručnik od izuzetne važnosti jer omogućuje novi, individualni pristup u liječenju svakog pacijenta.

Uključivši se video linkom na predstavljanje knjige, profesorica farmakogenetike iz američke Mayo Clinic i recenzentica ove knjige prof.dr. Adrijana Kekić naglasila je značaj ove knjige te je sigurna da će ova knjiga biti izuzetno koristan vodič kliničarima, kao što je i njoj u njezinom svakodnevnom radu.

U Hrvatskoj se farmakogenetska testiranja već niz godina provode u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina, u suradnji s OneOme-om, spin-off tvrtkom američke Klinike Mayo, te u drugim zdravstvenim institucijama poput KBC-a Zagreb i KBC-a Sestre milosrdnice.

Ovaj projekt realizirali su Specijalna bolnica Sv. Katarina, Međunarodno društvo za primijenjene biološke znanosti (International Society for Applied Biological Sciences) uz partnerstvo Hrvatske liječničke komore.

Hrvatska liječnička komora omogućila je putem svoje platforme Hrvatska elektronička medicinska edukacija – HeMED svim hrvatskim liječnicima pristup knjizi.

Knjiga je također dostupna i u PDF obliku ovdje.

vrh stranice