U projektu Aktivna Hrvatska više od 300 hrvatskih vojnika treningom obilježilo 16 godina Zapovjedništva za potporu

04.05.2018.

U projektu Aktivna Hrvatska čiji je stručni partner Hrvatska liječnička komora, u petak 4. svibnja u zagrebačkoj vojarni „Croatia“  više od 300 hrvatskih vojnika uz trenere Aktivne Hrvatske sudjelovalo je na najvećem grupnom vježbanju. Time je obilježena i 16. obljetnica osnutka Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga RH. Pripadnici HV-a pokazali su zavidnu tjelesnu spremu i odradilli sat vremena zahtjevnog treninga pod vodstvom tima sportsko-edukativnog projekta Aktivna Hrvatska koji se diljem Hrvatske održava pod pokroviteljstvom hrvatske Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

„Neodvojivi dio vojnog poziv podrazumijeva fizičku aktivnost i spremnost hrvatskog vojnika. Hrvatska vojska suočena je s novim izazovima na koje mora biti spremna odgovoriti i u tom kontekstu vrhunska tjelesna spremnost pripadnika hrvatske vojske je vrlo važna“,  izjavio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov.

„Važno je promicati i ulagati u zdravlje te to činiti na svim razinama u međusobnoj suradnji niza institucija i partnera. Dobro je biti tjelesno aktivan tijekom cijelog životnog ciklusa u skladu s preporukama, izjavila je dr. Iva Pejnović Franelić, predsjednica Povjerenstva Hrvatske liječničke komore za javnozdravstvenu djelatnost. Navela je da je prema podatcima istraživanja Europske zdravstvene ankete u Hrvatskoj (za 2014. i 2015. godinu) 52,9 posto ispitanika izjavilo da vježba manje od 60 minuta tjedno, a njih 59,6 posto da hoda manje od 30 minuta dnevno.

„Čast nam je i privilegija biti u društvu hrvatskih vojnika. Tjelesna aktivnost najbolji je lijek za mnoge kronične, nezarazne bolesti koje su najveći problem današnjeg društva. Ovom prilikom pozivam sve građane Hrvatske da posebnu pažnju posvete povećanoj brizi za vlastito zdravlje i neka ovaj današnji trening 300 vojnika bude poticaj svima nama“, izjavio je prof.dr.sc. Tomislav Krističević, dekan Kineziološkog fakulteta iz Zagreba.
Sportsko – edukativni projekt Aktivna Hrvatska ovime nastavlja započetu suradnju s pripadnicima Hrvatske vojske. Nakon zajedničkih treninga i sudjelovanja pripadnika Počasno-zaštitne bojne, slika s najvećeg grupnog vježbanja HV-a zasigurno će potaknuti i javnost na dodatnu brigu i aktivnost.

Zapovjedništvo za potporu najznačajniji je dio logističkog sustava Hrvatske vojske, a ove godine obilježava 16. obljetnicu osnutka. U duhu proglašenja „Godine spremnosti i aktivnog hrvatskog vojnika“ sudjelovanje u treningu pokazalo je tjelesnu spremnost i izdržljivost pripadnika Hrvatske vojske, ali i cijeloj Hrvatskoj ovim putem poslalo poruku o važnosti aktivnog i zdravog života. U sklopu ovog događaja u vojarni Croatia otvoreni su novi sportski objekti.

Trening tima Aktivne Hrvatske predvodio je kineziolog Ivan Antunović uz potporu kolega s Kineziološkog fakulteta u zagrebu Jane Pavlović, Lukrecije Dragić, Borne Butijera i Tiana Jagarića dok su program vodile Ines Grossi i Renata Sopek.

Svi zainteresirani se za treninge Aktivne Hrvatske mogu prijaviti putem službene web stranice

vrh stranice