U projektu Nobel Days u Splitu sudjelovat će četiri Nobelovca

23.08.2019.

Medicinski fakultet u Splitu, Specijalna bolnica Sv. Katarina i Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) organiziraju projekt pod nazivom Nobel Days koji će se početkom rujna održati u Splitu, a na kojem će četiri dobitnika Nobelove nagrade održati predavanja o svojim znanstvenim otkrićima.

Jedinstvena je to prilika koja se rijetko pruža građanima u bilo kojem dijelu svijeta. Tim događajem želimo Split i Hrvatsku dodatno istaknuti kao jedno od najatraktivnijih središta znanosti u regiji, ali i šire, ističe organizator Nobel Daysa.
Tijekom dva dana, točnije 3. i 4. predviđena su predavanja svjetskih stručnjaka kao i panel rasprava – Nobel Talk.
Predavanja će održati i u raspravi sudjelovati Joachim Frank, biofizičar, koji je „Nobela“ za kemiju, za razvoj kriostatskog elektronskog mikroskopa dobio 2017., Richard Roberts, biokemičar i molekularni biolog, koji je Nobelovu nagradu za medicinu ili fiziologiju za otkriće odvojenih gena dobio 1993., Georg Bednorz, mineralog i fizičar, koji je najprestižniju nagradu dobio 1987. za fiziku, odnosno za otkriće supravodljivosti keramičkih materijala na temperaturi od 35 Kelvina i Harald zur Hausen, njemački virolog koji je Nobelovom nagradom nagrađen 2008. za fiziologiju ili medicinu, odnosno za otkriće uloge humanog papiloma virusa u nastanku karcinoma grlića maternice. Gospodin zur Hausen će izdvojeno predavanje održati i 24. rujna kao poseban događaj u sklopu mjeseca svjesnosti o reproduktivnom zdravlju.
Manifestacija Nobel Days počet će svečanim otvaranjem 3. rujna u 18:00 na splitskom Medicinskom fakultetu. Program će se nastaviti predavanjem G. Bednorza i završiti moderiranom panel raspravom triju Nobelovaca u kojoj će prisutni moći postavljati pitanja. Drugog dana u planu su predavanja znanstvenika Robertsa i Franka.
Projekt Nobel Days održat će se uz potporu Hrvatske liječničke komore.

Mrežnoj stranici Nobel Daysa pristupiti možete ovdje

vrh stranice