U spomen na žrtve Vukovara izaslanstvo HLK-a na simpoziju o vukovarskoj bolnici

U povodu obilježavanja „Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2018.“ dužnosnici Hrvatske liječničke komore predvođeni prvim dopredsjednikom/v.d. predsjednika dr.sc. Krešimirom Luetićem sudjelovali su u subotu, 17. studenoga na 14. Znanstveno-stručnom simpoziju „Ratna bolnica Vukovar 1991. – dr. Juraj Njavro“.

Simpozij je otvorila ratna ravnateljica vukovarske bolnice mr.sc. Vesna Bosanac, dr.med. zahvalivši svim nazočnima na dolasku koji time štuju uspomenu na herojsko osoblje vukovarske bolnice koje u to ratno doba ništa nije moglo pokolebati da čuvaju ljudske živote, bez obzira koje nacionalnosti ti ljudi bili.

Svjedočiti žrtvi bolnice i svega onoga što su prošli njezini djelatnici u tom stradalničkom vihoru ima i ovaj simpozij, naglasila je dr. Bosanac. Tog 17. studenoga 1991. pripremali smo ranjenike za mobilizaciju u nadi da će ujutro doći međunarodni Crveni križ i da će otići na bolja mjesta gdje će im se pružiti pomoć, a mi u bolnici odahnuti. No, dogodila se tragedija i ono što je slijedilo poslije bilo je saznavanje istine i gdje su naši nestali kolege i pacijenti.

Ubrzo smo shvatili da nam nedostaje 300 ljudi, a nakon prve razmjene ratnih zarobljenika dobili smo prvu informaciju o Ovčari. Nažalost, ni do danas mnogi od tih nestalih iz vukovarske bolnice nisu pronađeni. Unatoč tomu, 1997. nakon oslobođenja smogli smo snage, obnovili naša zgarišta, našu bolnicu za sve naše građane. I upravo zbog toga već 14 godina i na ovom simpoziju okupljamo naše znanstvenike i zdravstvene stručnjake da se što bolje razvijamo i budemo na usluzi svim našim građanima iz ove regije.

Bolnica, to je grad i dok je kucalo srce bolnice, kucalo je i srce Vukovara te i s ovim simpozijem promoviramo tu hrabrost i istinu o Domovinskom ratu, poručila je dr. Bosanac.

Dr. sc. Luetić: HLK će uvijek biti uz Vukovar

Stojimo ovdje ponizni pred žrtvom Vukovara, ali i ponosni na herojstvo, hrabrost, čovječnost kako hrvatskih branitelja tako i vas zdravstvenih djelatnika vukovarske bolnice. Vukovar i vukovarska bolnica trajno su urezani u hrvatski nacionalni memorij, a ovaj simpozij pomaže tu brazdu sjećanja učiniti još dubljom i izraženijom. HLK će uvijek biti uz Vukovar, poručio je na kraju Simpozija dr.sc. Luetić.

U ime pokroviteljice Simpozija, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, prof. Dr. sc. Andrija Hebrang, ratni ministar zdravstva naglasio je da je Vukovar svijetla točka hrvatske države i srce njezine prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Na Vukovaru je srpska armija slomila kralježnicu, a njihova tobožnja pobjeda nad Vukovarom je Pirova pobjeda. Cijela Europa i svijet su gledali kulturocid, ekocid, razaranja, a nitko ništa nije napravio. Podsjetio je da je vukovarska bolnica i nakon oslobođenja prolazila kalvariju, a pogotovo njezina ravnateljica dr. Bosanac koju su lijevo liberalne koalicijske vlasti smjenjivale dva puta, prijetile prestankom financiranja bolnice, odnosno njenim gašenjem. No, na svu sreću to smo uspjeli spriječiti, rekao je Hebrang izrazivši žaljenje što se po desetcima podignutih kaznenih prijava protiv agresora na vukovarsku bolnicu nije ništa dogodilo. Za to smo krivi svi mi što nismo dali Vukovaru ono što je on dao Hrvatskoj, poručio je prof.dr.sc. Hebrang.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je kako je ponosan što danas kao ministar ima čast biti pokrovitelj ovoga simpozija. Svima koji su prošli strahote u Vukovaru i u njegovoj bolnici, koji su spašavali ljudske živote u nemogućim uvjetima izrazio je duboku zahvalnost, istaknuvši da to mogu samo rijetki ljudi.

Uloga vas liječnika i medicinskih sestara, svih koji su bili spremni žrtvovati svoje živote u spašavanju života hrvatskih branitelja i civila je dokaz zašto je vukovarska bolnica i njeno osoblje toliko ostala upečatljiva u Domovinskom ratu i na nama je da te vrijednosti prenosimo na našu djecu, na nove generacije.

Skup su pozdravili ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, župan Vukovarsko-srijemski Božo Galić, dekan zagrebačkog medicinskog fakulteta prof.dr.sc. Marijan Klarica i drugi.

Po završetku Simpozija izaslanstvo Hrvatske liječničke komore predvođeno prvim dopredsjednikom/v.d. predsjednika dr.sc. Krešimirom Luetićem u dvorištu bolnice zapalilo je svijeće u spomen na žrtve Vukovara.

vrh stranice