U Uredu predsjednice RH održan Okrugli stol na temu odlaska mladih liječnika iz Hrvatske

11.05.2017.

Danas je u Uredu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović održan prvi u nizu Okruglih stolova u organizaciji Vijeća mladih Predsjednice RH. 
 
Tema današnjeg skupa bila je 'Biti mladi liječnik i medicinska sestra i živjeti u Hrvatskoj – Odljev mladih liječnika i zdravstvenog osoblja' što je posljednjih mjeseci, obzirom na negativnu statistiku, prilično aktualna tema. 
 
Govoreći o odlasku mladih iz Hrvatske, Predsjednica je istaknula kako moramo zaustaviti doslovno besplatne transfere liječnika i medicinskih sestara koje poklanjamo bolnicama i klinikama diljem svijeta. „Ovaj okrugli stol organizirali smo s ciljem upozoravanja na zajedničke probleme, a kako kontinuirano ponavljam tijekom cijeloga svoga mandata, zdravlje je jedno od temeljnih pitanja nacionalne sigurnosti i kao takvo ključno za naše društvo“, kazala je.
 
Na Okruglom stolu, na kojem su sudjelovali predstavnici svih relevantnih zdravstvenih institucija, udruga, medicinskih fakulteta, kliničkih bolničkih centara, bili su i predstavnici Hrvatske liječničke komore: predsjednik HLK-a dr. sc. Trpimir Goluža i predsjednica Povjerenstva za stručna pitanja i stručni nadzor Komore dr. sc. Jadranka Pavičić Šarić.  
 
Predsjednik Komore je u svom izlaganju iznio najnovije podatke o odlasku liječnika iz Hrvatske pri čemu je istaknuo da u Hrvatskoj za razliku od većine zemalja Europe unije ne postoji migracija već emigracija liječnika. Iz Hrvatske je od ulaska u Europsku uniju otišlo na rad u inozemstvo i još uvijek se nije vratilo u Hrvatsku 568 liječnika. Više od polovice otišlih mlađe je od 38 godina. 
- Da bismo hrvatsku pamet i hrvatske liječnike vratili u Hrvatsku od Hrvatske trebamo učiniti uređeno društvo u kojem će se od poštenog rada moći dostojanstveno živjeti i u kojem će ljudi moći realizirati svoje životne i profesionalne ambicije. Hrvatska liječnička komora će svima koji djeluju u tom pravcu biti konstruktivan i pouzdan partner – zaključio je dr. sc. Goluža.
 
Foto izvor: Ured predsjednice RH
vrh stranice