Ukrajinska delegacija posjetila HLK

05.12.2022.

U sklopu ukrajinsko-švicarskog projekta „Razvoj medicinskog usavršavanja“ delegacija iz Ukrajine posjetila je 1. prosinca 2022. Hrvatsku liječničku komoru. Ovaj studijski posjet namijenjen je stjecanju uvida u sustav i organizaciju primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj. Tom prigodom, svoja iskustva prenijeli su dr. Vikica Krolo, zamjenica predsjednika HLK-a, dr. Ljiljana Ćenan, zamjenica predsjednice Povjerenstva HLK-a za primarnu zdravstvenu zaštitu, dr. Ivan Bekavac, voditelj Ureda za stručno-medicinske poslove te stručna suradnica u Uredu dr. Žarka Rogić. Svoje sunarodnjake srdačno je dočekao i dr. Vitaliy Sarancha, liječnik u Domu zdravlja Zagreb Centar koji već devet godina živi u Hrvatskoj.

Ovaj projekt prati ulogu medicinskih sestara u ustanovama primarne zdravstvene zaštite u Ukrajini, a cilj mu je poboljšati dostupnost usluga za pacijente i učinkovitost korištenja resursa zdravstvenog sustava jačanjem uloge medicinske sestre.

Tijekom jednogodišnjeg razdoblja u provedbu projekta bile su uključene brojne institucije koje su sudjelovale u razvoju i implementaciji učinkovitih modela u primarnoj zdravstvenoj zaštiti čime se omogućila razmjena iskustava te je osigurana integracija najboljih praksi u daljnji razvoj projekta.

Kako bi se ukrajinskim pružateljima zdravstvenih usluga omogućio pristup međunarodnom stručnom znanju koje može doprinijeti uspješnoj implementaciji razvijenih modela, voditelji projekta organizirali su studijski posjet ukrajinskih timova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kako bi se upoznali sa sustavom javnog zdravstva i PZZ-a u Hrvatskoj, sustavom upravljanja i financiranja PZZ-a na različitim razinama (uključujući državnu, regionalnu, kao i razinu ustanove), sustavom osiguranja kvalitete zdravstvene skrbi u ustanovama PZZ-a, raspodjelom uloga i suradnjom medicinske sestre i liječnika opće prakse te s pristupima koji se koriste u planiranju i realizaciji.

Dužnosnici i djelatnici Hrvatske liječničke komore pružili su ukrajinskoj delegaciji uvid u način rada Hrvatske liječničke komore te pojasnili njezinu ulogu u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Detaljno su prezentirali i organizaciju rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kako bi stečeno znanje o radu liječnika u Hrvatskoj pomoglo u organizaciji boljeg rada u Ukrajini.

Liječnici i medicinske sestre iz ukrajinske delegacije iskazali su veliki interes za organizaciju primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj te su od predstavnika Hrvatske liječničke komore dobili korisne odgovore na brojna postavljena pitanja.

Uz HLK, delegacija iz Ukrajine posjetila je i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatsku komoru medicinskih sestara te grupnu praksu primarne zdravstvene zaštite i Dom zdravlja u Varaždinu.

vrh stranice