Uspjeh: Liječnici KB-a Merkur pacijentu izvadili tumor težak 13 kg

30.07.2016.

Dr. Pavo Kostopeč, voditelj kriruškog tima, kaže da im je u tehničkom smislu najteže bilo odvojiti tumorsku masu jer su iza osjetljive krvne žile, a važno je bilo spriječiti i krvarenje. Postoperativni je tijek dobar iako još nemaju definitivnu patohistološku dijagnozu, ali nadaju se da je tumor, ako i jest maligan, niskog malignog potencijala. Zahvat je trajao oko osam sati i zahtijevao je rad dviju anesteziologinja. Dva dana nakon ovakvog zahvata pacijent je premješten s intenzivne njege na odjel i, kako je rekao, oporavlja se brzo a očekuje i potpuni oporavak
Još jedan uspjeh hrvatskih liječnika. Ovaj put dr. Pavo Kostopeč, voditelj kirurškog tima u kojem su bili i dr. Ivan Štironja i dr. Tomislav Bubalo, u Kliničkoj bolnici Merkur u Zagrebu, iz pacijentova trbuha izvadili su tumor težak gotovo 13 kilograma, a spasili su mu i bubreg i sve organe, objavio je Večernji list.

Kako je rekao dr. Kostopeč, u svojih 15 godina kirurgije nije vidio ovoliki tumor u trbuhu. Zahvat je trajao oko osam sati i zahtijevao je rad dviju anesteziologinja.
Dr. Pavo kostopeč, voditelj kriruškog tima, kaže da im je u tehničkom smislu najteže bilo odvojiti tumorsku masu jer su iza osjetljive krvne žile, a važno je bilo spriječiti i krvarenje. Postoperativni je tijek dobar iako još nemaju definitivnu patohistološku dijagnozu, ali nadaju se da je tumor, ako i jest maligan, niskog malignog potencijala.
– To je bila vrlo duga i zahtjevna operacija koja je tražila proširen hemodinamički monitoring pacijenta, transfuziju krvnih derivata s obzirom na to da je riječ o tumoru koji je bio opskrbljen krvnim žilama. S kirurške strane bilo je sve do u detalje isplanirano i učinjeno tako da ni u jednom trenutku situacija nije bila izvan kontrole. Bio je to uistinu velik tumor i doista nije bila svakidašnja situacija – posvjedočila je dr. sc. Jadranka Pavičić Šarić, voditeljica Odjela anestezije, reanimatologije i intenzivnog liječenja u Merkuru, uz koju je na zahvatu bila i anesteziologinja dr. Danijela Gotić. Tim su činile još tri sestre instrumentarke, a svima njima zahvalan je pacijent koji idućih tjedan dana čeka nalaz koji će pokazati je li tumor maligan. Dva dana nakon ovakvog zahvata pacijent je premješten s intenzivne njege na odjel i, kako nam je rekao, oporavlja se brzo i očekuje potpuni oporavak.
- Primjećivao sam samo da mi raste trbuh, ali me nikad ništa nije boljelo, imao sam normalan apetit i sve. Zbog nekih sasvim drugih problema, nekog osipa, dermatolog me poslao na ultrazvuk i onda su ga otkrili – kaže pacijent Đuro Mostahinić. Tumorska masa potisnula mu je cijeli trbuh unaprijed i “progutala” lijevi bubreg što je bila prva dvojba liječnika koji su morali otkriti potiskuje li taj golemi tumor organe ili se i infiltrira u njih.
Foto: PIxsell
vrh stranice