Žrtva i entuzijazam hrvatskih liječnika održavaju zdravstveni sustav vitalnim i funkcionalnim

26.02.2021.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore, dr. sc. Krešimir Luetić uputio je danas povodom Hrvatskog dana liječnika čestitku svim liječnicama i liječnicima u Republici Hrvatskoj. Na današnji dan liječnici se prisjećaju davne 1874. kada je skupina liječnika osnovala Hrvatski liječnički zbor, tada osmu udrugu liječnika u Europi.

 

Dugogodišnja tradicija govori da je liječništvo duboko utkano u hrvatsko društvo, a biti liječnik nije zanimanje nego prije svega poziv, istaknuo je dr. Luetić ovom prigodom te nadodao kada rekapituliramo posljednjih godinu dana možemo reći da nikada do sada liječništvo nije bilo vidljivije, važnije i na odgovornijem zadatku za hrvatsko društvo no što je to bilo u protekloj godini.

Još jednom je naglasio da trenutni status hrvatskih liječnika nije primjeren. Nažalost, svjedočimo višegodišnjim naporima i zalaganjima krovnih liječničkih organizacija za primjerenim pozicioniranjem liječnika u društvu. Za hrvatske liječnike o njihovim radnim pravima i plaćama pregovaraju druge profesije koje ne dijele liječničku naobrazbu niti odgovornost u radu. Isto tako, prekovremena satnica se godinama pogrešno obračunavala i liječnici još uvijek nisu dobili plaće zarađene u proteklih šest godina. Također, neki liječnici su zbog te prekovremene radne satnice koja nadilazi zakonski maksimum završili na prekršajnom sudu. Samo ta tri argumenta dovoljno govore da je položaj hrvatskih liječnika u radno-pravnom smislu degradirajući.

Unazad godinu dana liječnici nisu otvarali ova pitanja jer je većina bila na prvoj crti borbe s epidemijom, međutim i ove teme treba staviti na stol, objasnio je dr. Luetić. One su dugogodišnji problem koji opterećuje hrvatsko liječništvo, a svjedočimo, pogotovo zadnjih godina sve većem odlasku mladih liječnika u inozemstvo. Ne rješavajući ove probleme, profesionalnu budućnost potraže negdje drugdje.

Prošla godina, kao pandemijska godina bila je godina izazova. Ova, 2021. godina je godina nade, između ostalog, godina cijepljenja. Dr. Luetić je zadovoljan jer su hrvatski liječnici u vrlo visokom postotku od preko 90 posto prepoznali važnost cijepljenja i potvrdili da su se ili već cijepili ili će se cijepiti.

„Svim kolegicama i kolegama želim sretan Hrvatski dan liječnika. Zahvaljujem pri tome na žrtvi, odricanju, samoprijegoru i entuzijazmu kojime svakodnevno radeći u hrvatskom zdravstvenom sustavu doprinose njegovom opstanku. Upravo žrtva i entuzijazam hrvatskih liječnika i ostalih zdravstvenih radnika održavaju naš zdravstveni sustav vitalnim i funkcionalnim. Nadam se da će vrijeme koje je ispred nas donijeti bolje dane za hrvatsko liječništvo. Vjerujem da ćemo svjedočiti završetku ove pandemije, povratku na normalno funkcioniranje te primjerenom pozicioniranju hrvatskih liječnika u našem društvu“, izjavio je dr. Luetić. 

vrh stranice