Aktivna Hrvatska u Zadru

02.07.2017.

Uključite  tjelesnu aktivnost u svoj odmor – poručila je u Zadru dr. Iva Pejnović Franelić, predsjednica Povjerenstva za javnozdravstvenu djelatnost Hrvatske liječničke komore, u sklopu projekta Aktivna Hrvatska čiji je Komora stručni partner.
Jučer se vježbalo u Zadru. Na Morskim orguljama i Pozdravu suncu okupilo se stotinjak vježbača koji su odradili funkcionalan trening pod vodstvom Ivana Antunovića i njegovog tima s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.  
„Preporučenu razinu tjelesne aktivnosti možete postići i ukoliko se uputite u šetnju s obitelji, prijateljima ili kućnim ljubimcem ili razgledavajući znamenitosti i zanimljivosti ako ste se uputili u nepoznato mjesto na odmor. Uz obaveznu zaštitu od sunca i pridržavanje preporuka za razdoblje vrućina, boraveći na otvorenom uživajte u tjelesnim aktivnostima koje pruža ovo doba godine, koristeći primjerice organizirano grupno vježbanje na plaži, u parku i slično. Plešite, vozite bicikl , plivajte. Izbjegavajte najtopliji dio dana, pijte dovoljno tekućine, ukoliko imate zdravstvenih teškoća posavjetujte se s liječnikom. Razdoblje godišnjih odmora iskoristite i za povezivanje s obitelji, prijateljima. Zadržite dobre navike, a pokušajte i s uvođenjem novih, zdravih navika kojima ćete očuvati i poboljšati svoje zdravlje“, ispričala je dr. Pejnović Franelić, a vježbače je došao podržati i predsjednik Povjerenstva Komore Zadarske županije, dr. Tomislav Dominis. 
 
Kako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pokroviteljica projekta već treću godinu zaredom, u Zadru se rekreativcima u njezino ime obratio osobni izaslanik, olimpijski pobjednik iz Ria 2016. jedriličar Šime Fantela koji je istaknuo: ''Statistike o neaktivnosti građana Hrvatske zaista su zabrinjavajuće. Zdrava prehrana i tjelovježba izuzetno su bitni da bi naše tijelo moglo ispunjavati svakodnevne zadatke. Svakim danom vidim sve više pretile djece pa smatram da je izuzeto bitna i edukacija roditelja kako bi pravilno usmjeravali svoje dijete od najranije dobi. Sve pohvale projektu Aktivna Hrvatska koji osvještava građane diljem Hrvatske o važnosti tjelovježbe. Mnogi ljudi nisu svjesni posljedica neaktivnosti i nezdravog načina života, stoga su ovakvi projekti od iznimne važnosti kako bismo u budućnosti imali zdraviju Hrvatsku!’’
 
Aktivna Hrvatska nastavlja s treninzima i edukacijom u subotu, 9. rujna u 10 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu za što se vježbači mogu prijaviti putem službene web stranice www. aktivnahrvatska.hr 
vrh stranice