Anketa o psihičkim tegobama kod zdravstvenih radnika tijekom epidemije COVID-19

29.04.2020.

Klinika za psihijatriju Vrapče provodi istraživanje „Psihičke tegobe kod zdravstvenih radnika tijekom epidemije COVID-19“ i poziva liječnike na sudjelovanje u istraživanju ispunjavanjem online upitnika. Svrha istraživanja, koje je dobilo odobrenje Etičkog povjerenstva Klinike, je utvrditi učestalost poremećaja spavanja, anksioznih i depresivnih tegoba kod zdravstvenih djelatnika u vremenu epidemije COVID-19. Anketa je otvorena do 6. svibnja 2020. i u potpunosti je anonimna, a za njezino popunjavanje potrebno je odvojiti oko 15 minuta.

Budući da su zdravstveni djelatnici tijekom prolongiranih stresnih situacija, kao što je epidemija koronavirusa, u najintenzivnijem kontaktu s bolesnicima, uključujući i one oboljele od COVID-19, postoji mogućnost razvoja značajnih psihičkih smetnji u smislu poremećaja spavanja, anksioznih i depresivnih tegoba. Ove tegobe, osim što predstavljaju izvor patnje za svakog pojedinca, mogu kumulativno predstavljati značajan rizik; kratkoročno u smislu povećanog broja pogreški, veće vjerojatnosti za infekciju i izostanka s radnog mjesta, a dugoročno u smislu razvoja pune kliničke slike nekog definiranog psihičkog poremećaja.

U Klinici za psihijatriju Vrapče prepoznali su ovaj problem te uzimajući u obzir važnost mentalnog zdravlja zdravstvenih djelatnika, namjeravaju utvrditi učestalost psihičkih tegoba kod zdravstvenih djelatnika tijekom epidemije COVID-19.

Anketi možete pristupiti ovdje.

vrh stranice