Apel hrvatskih liječnika javnosti

20.03.2020.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr.sc. Krešimir Luetić obratio se javnosti u ime hrvatskih liječnika. Donosimo video i cjeloviti tekst obraćanja.

VIDEO JE NA DNU STRANICE!

Apel hrvatskih liječnika javnosti -  cjeloviti tekst

Hrvatska je uz tešku epidemiju koronavirusa istovremeno suočena i s rastućom epidemijom dezinformacija, lažnih vijesti, straha i panike u javnoj komunikaciji. Infodemija, dijeljenje velike količine netočnih informacija, na koju je upozorila i Svjetska zdravstvena organizacija, raste paralelno s epidemijom. Dezinformacije se šire brže od koronavirusa. Plasiraju se i dijele neprovjerene informacije, poluistine ili potpune laži, a dolaze iz nevjerodostojnih izvora. Sve to stvara zbunjenost i paniku, a svima nama dodatno otežava situaciju.

Stanje se mijenja velikom brzinom, iz dana u dan. Još prije dva tjedna, Hrvatska je imala desetak zaraženih i život je tekao skoro normalno. Išli smo na koncerte, utakmice, predstave, javne skupove. Danas život kakav smo živjeli prije dva tjedna više ne postoji. Pogledajmo stvarnosti u oči. Hrvatska je zaražena koronavirusom, virus je među nama. Epidemiju Hrvatska nije mogla izbjeći i broj zaraženih će sljedećih dana rasti. Širenje epidemije posljedica je visoke zaraznosti ovog virusa i globalne povezanosti, a ne činjenice da je netko prije dva ili tri tjedna, bio na putovanju. Ljudi pokušavaju pronaći „krivce“ za ovu nevolju. Teško nam je prihvatiti činjenicu da nema pojedinaca koji su uzrok ove bolesti. Jedini krivac za epidemiju, za zaražene i bolesne, je nevidljivi, opasni virus.

Mi, liječnici, shvaćamo što je strah, zabrinutost i neizvjesnost. S time se susrećemo svakodnevno kroz naš poziv. Razumijemo koje su njihove neželjene posljedice za svakog pojedinca, ali i za cijelu zajednicu. Upravo zato pozivamo sve članove našeg društva na smirenost i razum. U ovom izazovnom vremenu pozivamo svakog građanina, svakog liječnika, svakog ravnatelja, svakog novinara i svakog državnog dužnosnika na maksimalnu odgovornost za javnu riječ. S epidemijom se ne možemo boriti govorom mržnje, napadima na zaražene, stigmatizacijom, neutemeljenim optuživanjem pojedinaca i njihovih obitelji, širenjem laži ili prijetnjama. S epidemijom se možemo uspješno nositi samo zajedno, s razumom, mudrošću, provjerenim činjenicama i odgovornošću. Kampanja mržnje, pozivi na linč zaraženih i bolesnih, izljevi bijesa na pojedine liječnike, populistička obećanja kažnjavanja prijekim sudom liječnika koji nisu prekršili niti jedan zakon, propis ili uputu Kriznog stožera, samo dodatno potpiruju strah i nesigurnost.

Ovih dana primili smo tragičnu vijest o samoubojstvu poljskog liječnika. Istaknuti poljski ginekolog počinio je samoubojstvo nakon što je bio izložen kampanji neviđene mržnje na društvenim mrežama jer je bio na skijanju početkom ožujka, gdje se i zarazio. Nadamo se da je taj tužan događaj dovoljno upozorenje svakome od nas. Liječnici su ljudi, poput svih vas, nisu savršeni. Stoga apeliramo da se u javnosti o liječnicima komunicira na isti način kako bi svi htjeli da se komunicira o njima. Ovu epidemiju možemo svladati samo zajedno, samo razumom, solidarnošću i humanošću.

Liječnici i ostali zdravstveni radnici su na prvoj crti borbe s virusom. Dok je većina građana u izolaciji u svojim domovima, liječnici su uz bolesne i zaražene. Mi liječnici smo tu zbog vas i za vas. Naš je cilj učiniti sve da spasimo vaše živote i živote vaših obitelji, da ograničimo širenje zaraze, da izliječimo bolesne. Liječnici su, uz medicinske sestre, od svih naših građana izloženi najvećem riziku od zaraze. Mnogi od nas zarazit će se u bolnicama, upravo liječeći bolesne. Mi smo na to spremni, sami smo odabrali svoje zvanje, svoj poziv. Molimo vas sve, nemojte nam u tome odmagati.

Pred liječnicima su dani i tjedni kakve nitko od nas nije doživio. Pred nama je odgovornost za liječenje pacijenata u iznimno stresnim uvjetima, odgovornost za zdravlje naših bolesnika, naših kolega, naših obitelji i nas samih. Svjesni smo da ćemo biti suočeni s pritiskom epidemije na sve liječnike i na cijeli zdravstveni sustav. Očekuje nas veliki broj pacijenata, ogromno radno opterećenje, otežani uvjeti rada i teške odluke o postupcima liječenja. Suočit ćemo se s popunjenim odjelima, intenzivnim jedinicama, premorenošću, iscrpljenošću i iznimnim stresom. Sve ćemo to izdržati.

Od državne vlasti i zdravstvene administracije očekujemo da nam osiguraju nužne uvjete i prijeko potrebna zaštitna sredstva. Hrvatski liječnici spremni su dati najviše od sebe. Mi smo, uz ostale zdravstvene radnike, najvažniji bedem obrane protiv epidemije koji Hrvatska ima. Čvrsto vjerujemo u znanja, vještine i kliničko iskustvo naših kolegica i kolega. Poraz nije opcija!

Ostanite kod kuće, izbjegavajte socijalni kontakt te pazite na sebe i svoje bližnje. Rat s epidemijom kao društvo možemo dobiti samo svi zajedno. Pred svima nama je test naše ljudskosti. Nemojmo na njemu zakazati.

vrh stranice