Bjelovar: županijske mjere dale rezultate; zaposleno 13 novih zdravstvenih djelatnika

03.12.2018.

Prvih 13 liječnika potpisalo je koncem studenoga ugovore s Bjelovarsko-bilogorskom županijom o sufinanciranju kamata na stambene kredite i ostalim poticajnim mjerama namijenjenima privlačenju i zadržavanju liječnika i medicinskog osoblja na području te županije.
Bjelovarsko-bilogorska županija prva je u Hrvatskoj uvela više trajnih mjera potpore za zapošljavanje i ostanak liječnika i medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama na svojem području za što je u tri godine osigurala tri milijuna kuna, rekao je župan Damir Bajs. Riječ je o subvencioniranju kamata stambenih kredita do 20.000 kuna, sufinanciranju troškova podstanarstva kao i sufinanciranju stručnog usavršavanja i doškolovanja.
Javni poziv otvoren je prije tri mjeseca, a pristiglo je 56 zahtjeva.

U ime liječnika mjere je pohvalio Goran Povh, predsjednik županijskog povjerenstva Hrvatske liječničke komore, koji je još jednom upozorio na problem odlaska liječnika. Podsjetio je kako je Hrvatsku od ulaska u EU napustilo 620 liječnika.
"Njih još 1.600 ima spremne sve papire za odlazak, od toga ih je 20 s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Ovakvi programi mjera definitivno imaju svoj smisao, na njih se trebaju ugledati i drugi“, istaknuo je Povh.

Bajs: mjere osmišljene u suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom

Župan Damir Bajs je rekao da liječnika nedostaje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kao i u cijeloj zemlji pa su u suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom i ostalim predstavnicima zdravstvenih djelatnika osmislili prvu potporu za opstanak liječnika i dolazak novih na područje naše županije.
Razlika između ovih ugovora i svih ostalih u Hrvatskoj jer u tome što su oni zapravo dugogodišnji i traju dokle god traje ugovorena obveza Županiji. Želimo zadržati liječnike koji već rade kod nas, želimo zainteresirati liječnike koji nisu dosad radili da se zaposle upravo kod nas, ali želimo privući i liječnike koji rade negdje drugdje", pojasnio je župan Damir Bajs.

Poticajne mjere ilustrirao je primjerom mladog liječnika Gorana Pavlovića koji na području Bjelovarsko-bilogorske županije ostvaruje pravo na dvije tisuće kuna mjesečne subvencije, što je za liječnika početnika opće prakse četvrtina plaće. Župan je dodao i kako Županija trenutno vodi projekte u zdravstvu koji su ugovoreni, a koji vrijede više od 200 milijuna kuna.
"Nama nije bitno samo izgraditi novu bjelovarsku bolnicu, nego i osigurati ljude koji će u njoj raditi", naglasio je župan Bajs.

Ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch rekao je da toj ustanovi trenutno nedostaje 30-ak liječnika, no i da je trend njihova odlaska usporen.
"Kao županijska bolnica možemo se pohvaliti da smo među rijetkima u Hrvatskoj gdje je odlazak liječnika u manjem obimu. Od 4. kolovoza 2016. godine od kako sam ja na čelu te ustanove do 30. listopada ove godine u Općoj bolnici Bjelovar zaposlili smo 11 liječnika specijalista, 14 liječnika specijalizanta i šest liječnika sekundarstva. Nećemo ostati na tome nego ćemo tražiti još novih liječnika. Investicija u čovjeka je najbolja investicija i uvijek se višestruko vraća, rekao je ravnatelj Allouch. Zahvalio je županu i njegovim suradnicima na ovoj ideji, za koju je rekao da je jedinstvena u Hrvatskoj.
izvor foto: www.bjelovar.info 
vrh stranice