Čelnici HLK-a i AKD-a potpisali ugovor o razvoju sustava e-izbori

05.10.2018.

Prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore i v.d. predsjednika Komore dr. sc. Krešimir Luetić i glavni direktor Agencije za komercijalnu djelatnost d.o.o. (AKD) Jure Sertić potpisali su 5. listopada 2018. ugovor o daljnjoj suradnji na projektu e-Komora u okviru kojega je kreiranje sustava e-izbori te nadogradnja funkcija pametne liječničke iskaznice kojom će biti moguće elektroničko glasovanje na predstojećim izborima za tijela HLK-a.

Prigodom potpisivanja čelnici HLK-a i AKD-a izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te posebno glede pokretanja projekta e-izbori, odnosno omogućavanjem izbora elektroničkim putem, prvim i jedinstvenim takve vrste u Hrvatskoj.

AKD je tvrtka specijalizirana u području identifikacijske industrije, a jedinstvenu pametnu iskaznicu za Komoru je izradila po najvišim svjetskim standardima identifikacije i sigurnosti. U sklopu projekta e-Komora do sada je izrađeno oko 11.000 pametnih liječničkih iskaznica te ovim putem Komora poziva članove koji se još nisu prijavili za njezinu izradu da to što prije učine kako bi mogli koristiti sve pogodnosti i prava koje pruža taj osobni dokument s kvalificiranim elektroničkim potpisom.

Pametna iskaznica uz osobne podatke, upravlja i podacima o stručnim kvalifikacijama i usavršavanjima pojedinog liječnika. Njome se članovi HLK-a, uz ostalo mogu povezati izravno sa sustavom e-građani. To znači da za korištenje tih usluga koje pruža sustav e-građani ne trebaju po lozinku u Finu, što im uvelike olakšava i štedi vrijeme.

Osnovna obilježja funkcioniranja pametne iskaznice temelje se na ugrađenim elektroničkim certifikatima. Jedan služi za sigurnu identifikaciju, a drugi za izradu kvalificiranog elektroničkog potpisa koji, sukladno EU regulativi, u svim zemljama članicama ima jednak pravni učinak kao vlastoručni potpis.

Svaki liječnik, vlasnik pametne iskaznice može pristupati informacijskom sustavu HLK-a i pravovaljano komunicirati. Primjerice, liječnik putem online servisa može zatražiti ili produžiti licencu ili neku drugu potvrdu.

Izvan Komore pametnim liječničkim iskaznicama, koja je po funkcijama u rangu osobne iskaznice, može se, kao što je već navedeno, pristupati uslugama e-građani kojih je, u ovom trenutku ukupno 71.

Od rujna je putem pametne iskaznice moguće predati sve obrasce vezane za PDV

Specifično za liječnike pametnom iskaznicom liječnici koji obavljaju samostalne djelatnosti mogu pristupati uslugama e-porezna koje obuhvaćaju dohvaćanje Porezne kartice, uvid u porezno knjigovodstvenu karticu ili podnošenje 12 različitih zahtjeva vezanih uz porezni status.

Također, od rujna ove godine moguće je pravovaljano predati sve porezne obrasce vezane za Porez na dodanu vrijednost (PDV), Porez na dohodak i doprinose, Porez na potrošnju i Porez na dobit, a navedeno se odnosi na pravne i fizičke osobe.

O svim koracima za izdavanje pametne liječničke iskaznice može se saznati ovdje.

vrh stranice