Čelnici krovnih liječničkih organizacija s novim ministrom o prekovremenim satima, reprezentativnosti te zakonu o plaćama i radnom vremenu liječnika

05.02.2020.

U srijedu, 5. veljače 2020. predsjednik Hrvatske liječničke komore dr.sc. Krešimir Luetić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata mr.sc. Renata Čulinović Čaić te predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora prof.dr.sc. Željko Krznarić održali su zajednički sastanak s novim ministrom zdravstva Vilijem Berošem. Ovo je bio prvi u nizu redovnih koordinacijskih sastanaka na tjednoj bazi u svrhu praćenja dinamike različitih procesa koji su pokrenuti.

Kako bi se što žurnije promijenila odredba oko neispravnog obračuna prekovremenih sati, pokrenuta je procedura otvaranja pregovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora u zdravstvu. Sastanak s reprezentativnim sindikatima na koji će biti pozvani i predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata sazvat će se početkom sljedećeg tjedna. Nakon zaključenja pregovora koji će jasno definirati princip obračunavanja prekovremenih sati, pokrenut će se izmjene u Centralnom obračunu plaća kako bi se prekovremeni sati započeli ispravno obračunavati.

Vezano za isplatu krivo obračunatih prekovremenih sati liječnicima koji do sada nisu podigli tužbe protiv poslodavaca, s predstavnicima Ministarstva financija će se dogovoriti model isplate, te će zdravstvene ustanove dobiti naputak na koji način obeštetiti liječnike. Dogovoreno je žurno postupanje po ovim pitanjima kako bi se otklonile nove tužbe liječnika zbog krivog obračuna prekovremenih sati.

Na spomenutom sastanku dogovoreno je i osnivanje Radne skupine za izradu nacrta prijedloga Zakona o plaćama i radnom vremenu liječnika, koja bi se trebala sastajati minimalno na tjednoj razini. Ministar se slaže da je potrebno žurno rješavanje ove problematike te da funkcioniranje liječničke profesije treba urediti zakonom koji će propisivati plaće, radno vrijeme te ostala prava liječnika.

Također, ministar je zadužio pravne službe Ministarstva zdravstva da ispitaju modele vraćanja reprezentativnosti Hrvatskog liječničkog sindikata.

vrh stranice