Čelništvo HLS-a s ministrom Kujundžićem o prekovremenim satima

06.02.2018.

Čelništvo Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) sastalo se u ponedjeljak s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem kako bi dogovorili način isplate razlike u plaći za pogrešno obračunane radne sate. Takva praksa obračuna traje od 1. prosinca 2013.  Dio liječnika podnio je tužbe, a neke su već potvrđene na drugostupanjskim sudovima. Ukoliko HLS ne uspije u svojim namjerama, Hrvatska liječnička komora razmatra mogućnosti i načine materijalne potpore kolegama liječnicima vezano za sudske postupke, a o kojima će izvijestiti uskoro.

Liječnički sindikat neće odustati od toga da se taj novac vrati ljudima. To je  između 100-800 kuna bruto mjesečno po liječniku, ovisno o tome koliko je prekovremenih sati imao. Spremni smo pristati da se novac vrati na rate, izjavila je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić.

Ministar Kujundžić rekao je da je to ozbiljan i pravni i financijski problem nastao 2013., te da ga treba riješiti. U tom smislu sam već kontaktirao ministarstva uprave, pravosuđa, financija i rada koja će donijeti tumačenje Kolektivnog ugovora, a time i pravorijek u smislu, je su li radni sati pogrešno obračunavani ili nisu, te slijedom toga, treba li ili ne liječnicima isplatiti razliku, rekao je ministar Kujundžić.

Ovo je drugi sastanak ministra Kujundžića i Hrvatskog liječničkog sindikata. Prvi je održan 16. siječnja, a slijedeći je najavljen za dva tjedna.


vrh stranice