CPME izvještaj - siječanj 2021.

18.02.2021.

Javno mišljenje o cijepljenju protiv COVID-19 u EU

Europska komisija objavila je svoje rezultate istraživanja provedenog u prosincu 2020. o javnom mišljenju u vezi s mjerama protiv COVID-19.
Istraživanje pokriva stav EU populacije po pitanju općeg zadovoljstva mjerama EU u borbi protiv COVID-19 i informiranju o COVID-19. Ukupno je obavljeno 24.424 intervjua.
Ukupno je 44% ispitanika bilo zadovoljno odgovorom EU-a na pandemiju COVID-19, dok 45% navodi da nisu zadovoljni.
U 14 država članica većina ispitanika je izjavila da su nezadovoljni odgovorom EU-a na pandemiju, dok je u 12 država članica većina ispitanika izjavila su da su zadovoljni.
55% ispitanika izjavilo je da vjeruje zdravstvenim radnicima, liječnicima, medicinskim sestrama i farmaceutima.
Što se tiče pitanja u vezi pružanja informacija o COVID-19, 43% je izjavilo svoje povjerenje u nacionalne zdravstvene vlasti.
Po istom pitanju tek je 20 % ispitanika izjavilo svoje povjerenje u Europsku uniju.

Novo izvješće o povjerenju u cjepiva

Europska komisija objavila je izvješće. o stanju povjerenja u cjepivo u EU + UK 2020.
Ukupno je anketirano više od 13.000 zdravstvenih radnika u svim državama članicama EU i Ujedinjenom Kraljevstvu. Šira javnost također je anketirana o njihovim povjerenu u cjepivo. Izvještaj pokazuje da je ukupno povjerenje u cijepljenje u EU + UK visoko i u javnosti i među zdravstvenim djelatnicima. Štoviše, povjerenje u važnost a sigurnost Mo-Pa-Ru i sezonskih cjepiva protiv gripe značajno se povećala u velikom broju zemalja od 2018. godine.
Studija naglašava da je ukupno povjerenje među zdravstvenim radnicima veće od povjerenja šire javnosti. Međutim, povjerenje liječnika opće prakse u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj u cjepivo je relativno nisko. Također otkriva da će liječnici opće prakse koji su anketirani u Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj najmanje vjerojatno preporučiti Mo-Pa-Ru cjepivo pacijentima. Štoviše, pokazuje da većina liječnika opće prakse anketirana u Češkoj i Bugarskoj ne bi preporučili sezonsko cjepivo protiv gripe trudnicama. Studija nije istraživala percepciju prema novom cjepivu COVID-19.

vrh stranice