CPME izvještaj - travanj 2022.

03.05.2022.

Dodatnih 50 milijuna eura za humanitarnu pomoć Ukrajini

EU ulaže dodatnih 50 milijuna eura u humanitarna sredstva kako bi pomogla pojedincima pogođenim ratom, pri čemu je 45 milijuna eura otišlo Ukrajini, a 5 milijuna eura je otišlo u Moldaviju. Općenito potrošnja sredstava humanitarne pomoći iz Europske unije sada iznosi 143 milijuna eura. Ovim dodatnim financijskim sredstvima bit će osigurani hitna medicinska pomoć, pristup na dobru pitku vodu i kanalizaciju, stanovanje i zaštitu, te novčana pomoć. Komisija je izdvojila 9 milijuna eura za pomoć ukrajinskim izbjeglicama s duševnim smetnjama. Europska komisija je dodijelila 9 milijuna eura iz programa ”EU4Health” za pomoć ukrajinskim izbjeglicama koji zahtijevaju neposrednu njegu mentalnog zdravlja i traume. Međunarodna federacija Crvenog križa će pružiti tretmane mentalnog zdravlja kao što je psihološka prva pomoć, trijaža, pomoć pri psihološkoj traumi i savjetovanje na materinjem jeziku.

SZO bilježi više od 100 napada na zdravstvene djelatnike u Ukrajini

Dana 7. travnja WHO je potvrdila više od 100 napada na zdravstvene djelatnike od početka rata 24. veljače. Dosadašnji napadi odnijeli su 73 života, a 51 osoba je ozlijeđena. Od sadašnjih ukupno 103 napada, 89 je utjecalo na zdravstvene ustanove, a 13 na prijevoz, uključujući vozila hitne pomoći.
Na Svjetski dan zdravlja u Lavovu, Ukrajina, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu dr. Hans Henri P. Kluge posjetio je zdravstvene ustanove i iz prve ruke saslušao zdravstvene radnike i pacijente od kojih su se neki suočili s nekim od najtežih okolnosti koje se mogu zamisliti usred trenutačnog rata. Dr. Kluge je tijekom sastanka s ukrajinskim ministrom zdravstva dr. Liashkom ponovio stalnu potporu SZO zemlji u rješavanju neposrednih zdravstvenih izazova. Regionalni direktor istaknuo je obećanje SZO-a da će pomoći zdravstvenom sustavu zemlje.

SZO organizira obuku zdravstvenih radnika za suočavanje s porastom broja žrtava rata u Ukrajini

SZO je na zahtjev moldavskog Ministarstva zdravstva organizirala trodnevnu obuku o postupanju u situacijama s masovnim žrtvama, u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Karolinska institutom u Švedskoj. Ukupno 32 kirurga, traumatologa i voditelja objekata iz 13 bolnica sudjelovali su u obuci. SZO je također započeo s uvođenjem tečaja u Ukrajini. Prvi sudionici bili su djelatnici podstanice hitne pomoći u regiji Lavov. Obuka bolničara na ovaj način omogućit će pružanje odgovarajuće pomoći žrtvama i prije nego što stignu u bolnice. WHO je angažirala ukrajinske liječnike hitne pomoći da provedu obuku i planira provesti još istih diljem zemlje.

Akutni hepatitis nepoznate etiologije – UK

Dana 5. travnja 2022. WHO je obaviješten o 10 slučajeva teškog akutnog hepatitisa nepoznate etiologije u djece mlađe od 10 godina diljem središnje Škotske. Do 8. travnja identificirana su 74 slučaja u Ujedinjenom Kraljevstvu.

SZO preporučuje terapiju COVID-19 i poziva na široku geografsku distribuciju

SZO je kao najbolji terapijski izbor za visokorizične pacijente preporučila nirmatrelvir i ritonavir koji se prodaju pod imenom Paxlovid. Preporuka proizlazi iz novih podataka iz dva randomizirana kontrolirana ispitivanja koja su uključivala 3078 pacijenata, a koja pokazuju da se rizik od hospitalizacija nakon ovog liječenja smanjuje za 85%. U rizičnoj skupini (preko 10% rizika od hospitalizacija), što znači 84 hospitalizacije manje na 1000 pacijenata. Uz zabrinutost za dostupnost proizvoda i nedostatak transparentnosti cijena, SZO se boji da će Paxlovid postati veliki izazov za zemlje s niskim i srednjim dohotkom. SZO snažno preporučuje Pfizeru da odredi svoje cijene i posluje transparentnije te da proširi geografski opseg svoje licence kako bi više generičkih proizvođača moglo početi proizvoditi lijek i učiniti ga dostupnim po pristupačnim cijenama.

vrh stranice