Došli smo među svoje – HLK na Medicinskom fakultetu u Mostaru

14.11.2022.

Na čelu s predsjednikom doc. Krešimirom Luetićem izaslanstvo Hrvatske liječničke komore (članovi Izvršnog odbora prof. Lada Zibar, prim. Boris Ujević, doc. Miro Bakula i dr. Ante Barišić) 11. studenoga 2022. posjetilo je Mostar. Doc. Luetić i dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (MEFMO) prof. Ivan Ćavar potpisali su sporazum o suradnji između HLK-a i MEFMO-a. Sporazum je potpisan prigodom jubilarne promocije 20. generacije diplomanata MEFMO-a, kao i promocije 1. generacije diplomanata studenata Dentalne medicine na ovom fakultetu.

Potpisani sporazum se odnosi na suradnju u okviru nastavne, znanstvene i stručne djelatnosti. MEFMO je jedini medicinski fakultet izvan Hrvatske na kojem se nastava održava na hrvatskom jeziku. Predsjednik HLK-a doc. Luetić emotivno je pozdravio nazočne na svečanosti promocije. Nakon što je rekao da „smo došli među svoje“ dvoranom u Hrvatskom Domu herceg Stjepan Kosača pronio se glasan i dugotrajan aplauz kojim je auditorij pokazao koliko im znači podrška iz Hrvatske.

U osnivanju MEFMO-a prije 26 godina sudjelovali su profesori medicine s medicinskih fakulteta iz Hrvatske i prvi dekan je bio prof. Filip Čulo, s Medicinskog fakulteta iz Zagreba. U sljedećim godinama nastavljena je suradnja s nastavnicima iz Hrvatske. Nemali broj studenata medicine u Mostaru dolazi iz Hrvatske, a dio zaposlenih liječnika u Hrvatskoj, članova HLK-a, medicinski je fakultet završio u Mostaru. Ovim je sporazumom o suradnji HLK dodatno učvrstila povezanost Hrvatske i Hrvata u BiH, osobito hrvatskih liječnika u dvije države u kojima su Hrvati konstitutivni narod.

vrh stranice