U našim sjećanjima - Žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje

19.11.2022.

Sudjelovanjem u Koloni sjećanja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća delegacije Hrvatske liječničke komore 18. studenoga 2022. obilježile su državni blagdan Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Tradicionalnim sudjelovanjem svojih predstavnika Hrvatska liječnička komora želi odati počast herojstvu svih ubijenih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila s posebnim poštovanjem prema svojim stradalim kolegama liječnicima i zdravstvenim radnicima.

Delegacija HLK-a predvođena predsjednikom doc.dr.sc. Krešimirom Luetićem sudjelovala je u vukovarskoj Koloni sjećanja te je položila vijenac na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

U Škabrnji je delegacija HLK-a predvođena predsjednikom Skupštine HLK-a izv.prof.dr.sc. Krešimirom Dolićem sudjelovala u Koloni sjećanja te je položila vijenac na mjesnom groblju sv. Luke.

Ovaj blagdan obilježava se u znak sjećanja na 18. studenoga 1991. kada je slomljena herojska obrana grada Vukovara. Istoga dana u Škabrnji pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi počinili su pokolj hrvatskih civila. U sjećanje na ove tragične događaje, Hrvatska 18. studenoga obilježava državni blagdan Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Uoči blagdana, 17. studenoga 2022. dužnosnici Hrvatske liječničke komore predvođeni predsjednikom doc.dr.sc. Krešimirom Luetićem sudjelovali su na 18. znanstveno-stručnom simpoziju „Ratna bolnica Vukovar 1991. - dr. Juraj Njavro“ koji se održao u Pastoralnom centru „Sv. Bono“ župne crkve „Sv. Filipa i Jakova“ u Vukovaru. Tradicija održavanja ovog simpozija iznimno je važna jer uz stručne teme, ovaj simpozij nosi u sebi i sjećanja na herojske dane ratne bolnice kada su liječnici i ostalo osoblje danonoćno radili u vrlo teškim uvjetima, bez dovoljno lijekova, sanitetskog i ostalog materijala, struje, hrane i vode. Do 20. studenoga 1991. ratna bolnica zbrinula je 4000 ranjenika, od kojih je 2250 podvrgnuto dugotrajnim operacijama. U razdoblju najjačih napada, na bolnicu je padalo svakodnevno prosječno 700 granata.

Pozdravljajući sve prisutne na svečanom otvaranju simpozija doc. Krešimir Luetić naglasio je da je Hrvatska liječnička komora ponosni pokrovitelj i podupiratelj uspomene na žrtvu grada Vukovara i na žrtvu vukovarske ratne bolnice. Vukovar nas okuplja u ove tužne jesenske dane, ali Vukovar nas okuplja i u srcu i u duhu i u emocijama, a upravo sve to imala je i ratna bolnica Vukovar 1991. godine, ističe Luetić. Dvije ikone vukovarske ratne bolnice dr. Juraj Njavro i dr. Vesna Bosanac više nisu s nama. Stoga je iznimno važno da se ovaj simpozij nastavlja održavati i ubuduće kako bi mladi naraštaji i liječnika i hrvatskih građana koji nisu bili suvremenici i koji nisu svjedočili Domovinskom ratu mogli slušati istinu i o bolnici i o Domovinskom ratu, zaključio je Luetić.

Pokrovitelji simpozija su Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska komora medicinskih sestara, Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vukovar.

U stručnom dijelu simpozija održana su predavanja o važnosti antropološke medicine za napredak medicine, o programu sistematskih stomatoloških pregleda i zaštiti oralnog zdravlja hrvatskih branitelja, o veteranima Domovinskog rata tri desetljeća nakon pada Vukovara, o dermatovenerološkim bolestima kod hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i nakon njega, o razvoju izvanbolničke hitne medicine u Vukovarsko-srijemskoj županiji te ostalim stručnim medicinskim temama.

Nakon simpozija, u krugu vukovarske bolnice delegacija Hrvatske liječničke komore zapalila je svijeće u spomen na žrtve Vukovara.


vrh stranice