Dr. Luetić: Uskoro mišljenje Komisije za stručni nadzor HLK

28.12.2018.

U povodu brojnih medijskih upita prvi dopredsjednik/v.d. predsjednika Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić dao je u petak 28. prosinca izjavu za medije u vezi s dosadašnjim radom Stručne komisije HLK-a koja je obavila nadzor nad radom liječnika u Metkoviću i KBC-u Split gdje je 11. prosinca preminuo devetogodišnji dječak iz Metkovića.

Najprije bih želio izraziti najdublju sućut obitelji preminulog dječaka u ime HLK i u moje osobno ime. Bolest djeteta, a posebno tragična smrt djeteta nikog ne može ostaviti ravnodušnim i teško je o tome govoriti bez uplitanja emocija. Upravo iz tog razloga i zbog povećanog interesa javnosti odmah po saznanju za taj događaj HLK je uputila Stručnu komisiju za nadzor rada liječnika u sve involvirane institucije koje su sudjelovale u zbrinjavaju preminulog pacijenta.

Komisija je 17. prosinca provela nadzor nad stručnim radom liječnika na lokaciji u Metkoviću, u ustanovi za Hitnu medicinsku pomoć u Domu zdravlja i u koncesijskim ordinacijama pedijatrijske skrbi, kao i u KBC-u Split. U narednim danima tražena je dodatna dokumentacija uključujući i onu iz Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije kao i obdukcijski nalaz preminulog pacijenta, rekao je dr. Luetić, dodajući da je Komora obdukcijski nalaz dobila jučer (27. prosinca).

Nalaz je odmah proslijeđen članovima Komisije za stručni nadzor i u sljedećim danima Komisija će definirati mišljenje o ovom događaju. Ono što treba uzeti u obzir kod razmatranja ovog konkretnog predmeta je da se zbrinjavanje preminulog pacijenta događalo na lokaciji koja je više od 100 kilometara udaljena od najbliže bolničke ustanove u RH, da se zbrinjavanje, inicijalno liječenje i dijagnostika događala vikendom, kada je ograničena dostupnost laboratorijske i radiološke dijagnostike, a isto tako kada je ograničena dostupnost specijalističke skrbi u smislu pedijatrijske skrbi i da se prema preliminarnim informacijama radilo o brzom progresivnom kliničkom tijeku same bolesti. Mišljenje koje će Stručna komisija donijeti, odnosno evaluacija tog mišljenja, ukoliko se unutra pronađu elementi za pronalaženje propusta u stručnom radu liječnika, isto će biti predmet odlučivanja nadležnog Povjerenstva HLK, koje će potom utvrđivati eventualnu opravdanost pokretanja zahtjeva za disciplinskim postupkom pred Časnim sudom HLK, objasnio je dr. Luetić.

Na upit novinara o mogućim sankcijama za liječnike za koje bi bilo utvrđeno da su postupali suprotno pravilima, dr. Luetić je odgovorio, da kada bi se govorilo hipotetski, jer nalaza još nema, Časni sud Komore provodi postupak koji je vrlo sličan klasičnom sudskom postupku. U slučaju donošenja pravomoćne presude za stručni propust, zaprijećene su kazne od ukora do trajnog oduzimanja licence.

Dosad u HLK nismo imali slučaj trajnog oduzimanja licence. Bilo je više slučajeva privremenog oduzimanja licence kako za etičke, tako i za stručne propuste, naveo je dr. Luetić.

vrh stranice