Dr. sc. Trpimir Goluža za Večernji list: Dok država zdravstvenim novcem krpa proračun, nemoralno je novo posezanje u lisnice građana

16.09.2017.

Današnje izdanje Večernjeg lista donosi veliki intervju s predsjednikom Hrvatske liječničke komore dr. sc. Trpimirom Golužom.

Predsjednik Komore se, među ostalim aktualnim temama iz zdravstva, osvrnuo i na odluku Ustavnog suda koji je ukinuo neke odredbe Pravilnika o specijalizacijama doktora medicine.

Istaknuo je kako je to zapravo pljuska svim ministrima zdravstva od Milinovića, Ostojića, Varge, Nakića pa do Kujundžića koji nisu uspjeli riješiti problem specijalističkog usavršavanja te su po tom pitanju odgovorni za veliko nezadovoljstvo mladih liječnika.

Komora je nakon najave ministra Kujundžića o ukidanju koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zatražila dodatno objašnjenje, no nije ga dobila.

„Moram priznati da sam bio iznenađen kada sam za to saznao gledajući televiziju. Bilo bi normalno da se oko takvih krucijalnih promjena u organizaciji zdravstvene zaštite Ministarstvo zdravstva usuglasi ili da barem obavijesti Liječničku komoru, što je na kraju krajeva i zakonska obveza“, komentirao je dr. sc. Goluža u razgovoru za Večernji.

Tema je bila i izgradnja Sveučilišne bolnice u Blatu.

„Bolnicu u Blatu potrebno je izgraditi, no ne mislim da bi ta bolnica trebala imati kategoriju nacionalne sveučilišne bolnice, niti planiranih gotovo tisuću bolničkih postelja…

Treba nam bolnica koja će se uklopiti i unaprijediti dostupnost i razinu ne samo zagrebačke već nacionalne bolničke zdravstvene skrbi…“, rekao je.

Cijeli intervju predsjednika HLK-a pročitajte ovdje

vrh stranice