Dugovi u zdravstvu nezaustavljivo rastu-bolnički sektor na koljenima

19.03.2017.

Ukupan dug u hrvatskome zdravstvu iznosio je na kraju prošle godine 7,7 milijardi kuna. Sedam državnih bolnica završilo je 2016. godinu s minusom od pola milijarde kuna. Na prvom mjestu je KBC Zagreb koji je poslovao s gubitkom od 197,4  milijuna kuna, slijedi KBC Sestre milosrdnice s gubitkom od 79,6 milijuna kuna, KBC Osijek ima minus od 72,8 milijuna kuna dok je neslavno četvrto mjesto osvojio KBC Split s minusom od 53,7 milijuna kuna na računu. 

Prošlu godinu s gubitkom su završile i KB Dubrava (32 mil. kn), KB Merkur (20,1 mil. kn) te Klinika za dječje bolesti Zagreb (9,1 mil. kn). Pozitivno je poslovala KBC Rijeka koja je 2016. završila s plusom od 2,7 milijuna kuna, Klinika za ortopediju Lovran u plusu je 91  tisuću kuna te Klinika za infektivne bolesti Zagreb koja je u pozitivi sa 62 tisuće kuna. Najveći dio rashoda bolnicama odlazi na plaće zaposlenika i to više od 50 posto, zatim na lijekove i održavanje.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako sadašnji sustav zdravstva financijski i fiskalno nije održiv te da ga treba korigirati i reformirati što će, najavio je, biti vidljivo i kroz Nacionalni program reformi. „Svjesni smo da je potrebno učiniti određene promjene i korekcije u samom sustavu. Do sad su korekcije rađene uglavnom na prihodovnoj strani, a osobno smatram da je potrebno napraviti i određene korekcije i zahvate na troškovnoj strani kako bi sustav bio  održiv“, otkrio je ministar.

Ministar zdravstva prof. dr. Milan Kujundžić rekao je pak kako se u prva dva mjeseca 2017. dug stabilizira i smanjuje. „U siječnju su s deficitom poslovale KB Dubrava i KBC Sestre milosrdnice, dok su ostale bolnice bile oko nule“, izjavio je ministar koji je uveo obvezu mjesečnog izvještavanja bolničkih ravnatelja o financijskom poslovanju zdravstvene  ustanove kojoj su na čelu.

vrh stranice