Prof. Željko Krznarić ponovno izabran za predsjednika Hrvatskog liječničkog zbora

11.03.2017.

Dosadašnji predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) prof. dr. sc. Željko Krznarić ponovno je izabran na tu funkciju koju će obnašati i sljedeće četiri godine. Dužnost prvog potpredsjednika HLZ-a i u idućem mandatu povjerena je prof. dr. sc. Borisu Brkljačiću. Odlučili su tako delegati na 125. izbornoj Skupštini HLZ-a održanoj danas. Za prof. Krznarića glasovalo je 144 od nazočna 163 delegata Skupštine, dok je prof. Brkljačića „zaokružilo“ 145 delegata. I prof. Krznarić i prof. Brkljačić nisu imali protukandidate.

Predstavljajući svoju kandidaturu za predsjednika HLZ-a za još jedan četverogodišnji mandat, prof. Krznarić je rekao kako će u fokusu rada HLZ-a i dalje biti skrb o članstvu; brojnim liječnicima medicine i dentalne medicine koji svojim radom unapređuju i oplemenjuju Hrvatski liječnički zbor. HLZ će i dalje aktivno podupirati rad svojih podružnica i stručnih društava koji su od vitalne važnosti za njegov opstanak. Posebna pozornost bit će posvećena i ulozi primarne zdravstvene zaštite u cjelokupnom zdravstvenom sustavu. „Hrvatski liječnički zbor eminentno je mjesto edukacije, usavršavanja, podrške i razvoja liječnika diljem Hrvatske te nositelj napretka zdravstvenog sustava i očuvanja zdravlja građana Hrvatske. Vrlo je važno njegovati dugogodišnju tradiciju Hrvatskoga liječničkog zbora, kao i održavati blisku i profesionalnu suradnju sa svim relevantnim strukovnim i ostalim institucijama u području zdravstva“, naglašeno je u predizbornom programu ponovno izabranog predsjednika HLZ-a prof. Krznarića. Izbornoj Skupštini nazočilo je 163 od 205 delegata Skupštine.

Nazočnima se na početku izborne Skupštine HLZ-a obratio i ministar zdravstva prof. dr. Milan Kujundžić koji je naglasio kako se malo koja nacija može pohvaliti s udrugom liječnika starom 143 godine kao i dosezima u medicini u kojoj se možemo mjeriti s najboljima. Kao prioritet svog ministarstva i aktualne vlade istaknuo je čuvanje ljudskih resursa i u tom smjeru, rekao je, kako bi se mladi liječnici zadržali u Hrvatskoj, povući će značajna sredstava iz EU fondova upravo za specijalizacije. U cilju privlačenja liječnika i zadržavanja u manje atraktivnim sredinama ili područjima gdje ih nedostaje, Ministarstvo, otkrio je, aktivno pregovara o poticajnim mjerama s lokalnim zajednicama. Ministar je rekao i kako već tri mjeseca po bolnicama prate tko, što i koliko radi te da će i kroz pravne akte otvoriti mogućnost nagrađivanja onih koji rade više i bolje. Neizravno se osvrnuvši na sukob sa smijenjenim ravnateljem KB Dubrava koji se vodi preko medija, ministar je poručio kako je Hrvatima dosta obmana i prevara te pozvao da se razgovara na temelju činjenica i argumenata, kao što se to radi u medicini. Na kraju je dodao kako u njegovu ministarstvu aktivno rade na rješavanju gorućih problema u sustavu, ali da „rade u tišini“.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. sc. Trpimir Goluža poručio je u svom pozdravnom govoru kako će Hrvatski liječnički zbor u Komori uvijek imati konstruktivnog partnera, jer Komora želi uvesti reda u hrvatski zdravstveni sustav te će ustrajati u zaštiti prava liječnika. „Zaštita prava liječnika je put u zaštitu prava pacijenata, odnosno prava svih naših građana. To je put  u uređenu državu za kakvu se zalažemo i kakvu zaslužujemo“, zaključio je dr. sc. Goluža.        

vrh stranice