Dvoje hrvatskih liječnika dobitnici medicinskog Oscara za 2021.

26.11.2021.

Svečano proglašenje pobjednika međunarodnoga natječaja International Medis Awards for Medical Research 2021, popularno nazvano „Medicinski Oscar“ održano je 25. studenoga u Ljubljani. Među devet pobjednika su i dva predstavnika Hrvatske: dr. Gordana Drpa za područje pulmologije i alergologije te dr. Matej Šapina za područje pedijatrije. Natječaj već osmu godinu nagrađuje izvrsna istraživačka postignuća liječnika i farmaceuta iz zemalja srednje i jugoistočne Europe.
Gordana Drpa iz KBC-a Zagreb pobijedila je na području pulmologija i alergologija. Prva je autorica originalnoga znanstvenog članka o tome kako omjer neutrofila i limfocita može predvidjeti ishod u ekstenzivnom stadiju raka pluća malih stanica. Članak je objavljen u znanstvenom časopisu Radiology and Oncology. Povodom uručenja nagrade izjavila je „Iza svakoga znanstvenog rada krije se mnogo napornog rada. Drago mi je da je ova značajna manifestacija prepoznala moj trud i trud drugih sudionika. Zahvaljujem međunarodnom stručnom žiriju koji mi je ukazao povjerenje i ekipi IMA 2021 koja mi je pomogla na tom putu. Također bih čestitala svim finalistima jer su i oni zaslužili biti pobjednici.“

Matej Šapina iz KBC-a Osijek pobijedio je na području pedijatrije. Prvi je autor originalnoga znanstvenog članka na području istraživanja geoprostornog grupiranja dječjeg IgA-vaskulitisa i nefritisa. Članak je objavljen u znanstvenom časopisu Annals of the rheumatic diseases. Povodom uručenja nagrade izjavio je „Hvala vam puno! Moram priznati da je ovo bilo malo neočekivano s obzirom na veliku međunarodnu konkurenciju. Drago mi je da je kvaliteta ovog istraživanja prepoznata jer sam stvarno uživao radeći ga. Moram naglasiti kako ovo nije samo moja zasluga već cijelog tima, a posebno voditeljice projekta – profesorice Marije Jelušić.
Iskreno se nadam da će rezultati ovog rada doprinijeti ne samo znanstvenoj nego i cjelokupnoj kliničkoj zajednici koja se bavi područjem pedijatrijske reumatologije.“

Za nagrade International Medis Awards for Medical Research 2021 mogli su se prijaviti liječnici i farmaceuti koji su svoje znanstvenoistraživačke radove objavili u uglednim znanstvenim publikacijama s faktorom utjecaja višim od 1,500. Na natječaj se ove godine prijavilo 230 istraživača iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Svim visokim kriterijima za mjesto nominiranoga na natječaju International Medis Awards odgovaralo je 180 prijava. Međunarodni stručni žiri ocijenio je prijave i odabrao 19 finalista, a među njima je devet pobjednika, koji dobivaju unikatni kip Budućnost i novčanu nagradu.

Važnu ulogu u izgradnji povjerenja u znanost imaju i nagrade kakva je International Medis Awards for Medical Reaserch. Godine 2014. pokrenuo ih je Tone Strnad, mr. pharm., osnivač poduzeća Medis. „Svoju odgovornost prema širem društvu vidimo i u tome da pomažemo poboljšati ugled liječnika i farmaceuta te povećati svijest o njihovim istraživačkim postignućima. Cilj je nagrade prepoznati liječnike i farmaceute koji osim kliničkoga rada još i istražuju kako usavršiti zdravstvenu njegu. Uvjereni smo da ima vrlo mnogo zdravstvenih radnika koji osim svoga redovitog posla puno vremena ulažu u istraživanje. Stoga želimo široj javnosti pokazati kako se bore za napredak znanosti i time pomažu društvu ostvariti bolje zdravlje“, objasnio je g. Strnad.

International Medis Awards for Medical Research nagrađuje vrhunska istraživačka postignuća u devet država srednje i jugoistočne Europe na devet medicinskih područja. Nagrade su priznanje prodornim liječnicima i farmaceutima koji se uz svoj redoviti rad bave i istraživanjima. Bez njih nema inovacija u medicini i farmaciji, a ni učinkovitoga svladavanja bolesti.

Više informacija o ovom natječaju dostupno je na stranici International Medis Awards for Medical Research ovdje.
vrh stranice