Liječničke novine br. 204

22.11.2021.

Prije nepunih godinu dana objavljen je u Liječničkim novinama uvodnik predsjednika HLK-a dr.sc. Krešimira Luetića pod naslovom „Paralelni svjetovi“. Tekst tadašnjeg uvodnika aktualan je i danas, gotovo godinu dana kasnije, ističe dr. Luetić. Iako je stiglo cjepivo, nažalost zbog nedovoljne procijepljenosti ponavlja se prošlogodišnji scenarij u zdravstvenom sustavu: preopterećenost velikim brojem COVID pozitivnih bolesnika, novi COVID odjeli, nedostatak osposobljenih djelatnika, otkazivanje redovite, nehitne zdravstvene zaštite…jedan nepostojeći, udaljeni svijet za sve, osim za one koji u njemu rade ili koji nažalost teško obole.

U svom uvodniku „Historia magistra vitae (j)est“, glavna urednica Liječničkih novina prof. Lada Zibar se nada da ćemo štogod naučiti iz ove dvije godine novih iznenađenja i novih katastrofa. Životne stvarnosti su nas naučile da spokoj u kojemu imamo pravo živjeti, moramo osigurati strukturiranim planiranjem neželjenih a predvidivih situacija. Medicinskim fakultetima u Hrvatskoj tek predstoji uvesti obvezne kolegije iz onoga što se engleski zove disaster medicine. Kreiranje postupnika za ovakve situacije također bi pripremilo liječnike za katastrofe i postupanja u takvim situacijama, poručuje prof. Zibar.

Tema broja bavi se reformom hrvatskog zdravstva. Je li jedna od najčešće spominjanih reformi od osamostaljenja Hrvatske samo utopija? Može li se i na koji način zdravstveni sustav učiniti samoodrživim i financijski stabilnim? Svoja viđenja o ovoj temi izložili su čelnici institucija koji su upoznati s funkcioniranjem zdravstvenog sustava i koji dugi niz godina sudjeluju u zdravstvenoj politici.

Prim.dr. Boris Ujević, predsjednik Povjerenstva HLK-a za privatnu praksu i ugovornu specijalističku izvanbolničku djelatnost govori za Liječničke novine o odnosu države prema liječnicima koji rade u privatnoj praksi, kako bi se učinkovito mogle smanjiti liste čekanja te koji su glavni problemi s kojima se susreću liječnici privatnici u Hrvatskoj.

O transpalntaciji jetre u djece u Hrvatskoj razgovarali smo s prof. Juricom Vukovićem, voditeljem trasplantacijskog jetrenog programa u djece u KBC-u Zagreb, jedinom mjestu u Hrvatskoj gdje je moguće učiniti ovakav zahvat.

Uz novosti iz Komore i hrvatskog zdravstva, u ovom broju Liječničkih novina donosimo švedska iskustva troje hrvatskih liječnika: edukacija u Švedskoj putem Komorine stipendije, švedski pristup borbi protiv pandemije COVID-19 te kako izgleda obrana doktorata u Švedskoj.

Također pročitajte novosti iz medicine, zanimljivosti iz povijesti medicine kao i članak o osnivanju i radu prve hrvatske ratne bolnice, one u Topuskom, čija je medicinska ekipa, unatoč prijedlogu da se zbog pojačanih napada neprijatelja povuče na rezervni položaj, odlučila ostati u Topuskom uz naše branitelje.

Liječničke novine br. 204 dostupne su ovdje.

vrh stranice