ESO: prestižno priznanje za KB Sveti Duh i KB Dubrava

Europska organizacija za moždani udar (European Stroke organisation – ESO) nagradila je dvije zagrebačke bolnice za kvalitetu zbrinjavanja osoba s akutnim moždanim udarom – Kliničku bolnicu “Sveti Duh” platinastom nagradom i KB Dubrava zlatnom.

Nagrade su dodijeljene u sklopu ESO ANGELS inicijative čiji je cilj poboljšanje zdravstvene skrbi o osobama s moždanim udarom. Među brojnim bolnicama iz cijele Europe sudjelovalo je i 12 hrvatskih zdravstvenih ustanova.

“Ova nam nagrada mnogo znači, jer smo pokazali napredak u odnosu na prošlu godinu kada smo dobili zlatnu nagradu za kvalitetu skrbi o osobama s akutnim moždanim udarom mjerenu kroz sedam kriterija”, navodi u priopćenju neurolog iz Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara i v. d. pročelnika Zavoda za cerebrovaskularne bolesti i intenzivnu neurologiju Klinike za neurologiju KB “Sveti Duh” Hrvoje Budinčević.

„Vjerujem da nam je svima cilj ostvariti ili pokazati najviše europske standarde zbrinjavanju pacijenata s moždanim udarom. Rezultati dobiveni iz ovog programa mogu biti korisni u definiranju ciljeva poboljšanja kvalitete skrbi o osobama s moždanim udarom u sklopu nacionalne strategije te programa prevencije i liječenja moždanog udara”, istaknuo je Budinčević.

Europska organizacija za moždani udar pan-europsko je udruženju koje okuplja i educira medicinske stručnjake te nacionalna i regionalna udruženja s ciljem poboljšanja skrbi o osoba s moždanim udarom.

Ponudom najboljih praksi u liječenju moždanog udara ESO, kako ističu, nastoji potaknuti nositelje javnih politika da svoje zdravstvene politike upravljanja moždanim udarom u Europi usklade s najboljim praksama.

U 20-ak godina broj osoba koje će doživjeti moždani udar porast će za čak 34 posto

Prema podacima ESO-a, iz prošle godine, u idućih 15 do 20 godina broj osoba koje će doživjeti moždani udar porast će čak 34 posto, što će biti približno broju stanovnika grada kao što je Zagreb. Doći će i do 25-postotnog porasta broja ljudi koji žive s posljedicama moždanog udara kao kroničnim stanjem i predviđanja govore da će ih u Europi biti 4,6 milijuna.

Prema podacima Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara u Hrvatskoj, moždani udar je prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti. Svake godine kod nas od 8.000 do 12.000 osoba doživi moždani udar, a računa se da u Hrvatskoj oko 80.000 osoba živi s posljedicama moždanog udara.

vrh stranice