Europsko udruženje mladih liječnika (European Junior Doctors Association - EJD)

Europsko udruženje mladih liječnika udruga je koja ujedinjuje nacionalna udruženja mladih liječnika diljem Europe. Osnovana je 1976. godine i od tada je izrasla u najsveobuhvatniju europsku medicinsku organizaciju koja predstavlja 300.000 mladih liječnika diljem Europe. Registrirana je u Bruxellesu kao međunarodna, politički neutralna, neprofitna udruga.

EJD-ov cilj je osigurati specijalističke edukacije najviše kvalitete, poštene radne uvjete te slobodnu i neopterećenu pokretljivost svih mladih liječnika koji rade u Europi.

Misija EJD-a je:

  • predstavljati i promicati interese mladih liječnika u zemljama članicama Vijeća Europe
  • razmjena informacija, razvoj zajedničkog pristupa i izražavanje zajedničkih stavova o važnim temama poput medicinskog radnog osoblja, specijalističke edukacije i radnih uvjeta
  • razvoj i unaprjeđenje odnosa mladih liječnika diljem Europe
  • zaštita i unaprjeđenje standarda zdravstvene skrbi u Europi.

EJD je od svog osnivanja aktivno intervenirao i predstavljao medicinsku profesiju u Europi. Mladi liječnici diljem Europe suočeni su sa sličnim izazovima. Dijeljenje zajedničkih iskustava jedna je od glavnih EJD-ovim snaga.

EJD trenutno obuhvaća 22 zemlje članice: Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Hrvatsku, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Irsku, Italiju, Latviju, Litvu, Maltu, Nizozemsku, Norvešku, Portugal, Sloveniju, Španjolsku, Švedsku, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Zato što je koncipiran kao udruženje udruženja, članovi EJD-a mogu biti samo pravne osobe (organizacije) koje najsveobuhvatnije predstavljaju mlade liječnike u pojedinoj zemlji članici Vijeća Europe.

Moto udruženja je „Jedna zemlja, jedan glas, jedan jezik“. To znači da na dvogodišnjim sastancima generalne skupštine svaka zemlja dobiva jedan glas koji u njeno ime daje glavni delegat organizacije koja predstavlja tu zemlju. U slučaju Hrvatske to je Hrvatska liječnička komora unutar koje je i Povjerenstvo za mlade liječnike.

Delegati Povjerenstva za EJD su Vedran Šćuric i Marija Rogoznica.

vrh stranice