Održan tečaj „Osnove medicinskog prava“ u Splitu

11.04.2022.

Povjerenstvo Komore za mlade liječnike odlučilo je pružiti potporu kolegama koji su ove godine završili studij medicine i nemaju obvezu obavljanja pripravničkog staža i polaganja državnog ispita. Za njih je u srijedu 6. travnja u amfiteatru B zgrade Medicinskog fakulteta u Splitu organiziran četvrti u nizu besplatnih tečajeva medicinskog prava kako bi se na samome početku svoga profesionalnoga života upoznali s osnovnim pravnim aktima iz zdravstvenog zakonodavstva, uključujući i Kodeks medicinske etike i deontologije.

Nakon što je dr. Vedran Beara prisutnima predstavio rad Povjerenstva za mlade liječnike, a zamjenica predsjednika Komore dr. Vikica Krolo predstavila rad Hrvatske liječničke komore, pravnice iz HLK-a Franciska Dominković, dipl. iur. i Ana Tafra Ivić, dipl. iur. održale su predavanja iz područja medicinskog prava kojima su mlade liječnike upoznale s ustrojem zdravstvenog sustava i Hrvatske liječničke komore, pravima i obvezama liječnika i pacijenata, specijalističkim usavršavanjem i trajnom medicinskom izobrazbom.

Predavanje iz medicinske etike i deontologije održao je prof.dr.sc. Tomislav Franić, istaknuvši važnost primjene Kodeksa medicinske etike i deontologije u svakodnevnom radu te ostavivši nazočnima na razmišljanje razna pitanja iz kliničke prakse koja ulaze u sfere medicinske etike.

Polaznici su imali priliku u četiri sata naučiti i postaviti pitanja vezana za specijalističko usavršavanje i trajnu medicinsku izobrazbu, rad pod nadzorom, prava pacijenata, prava i obveza liječnika u obavljanju liječničke djelatnosti, stručni nadzor nad radom liječnika, javne ovlasti HLK-a, te pitanja vezana za čuvanje liječničke tajne i vođenje medicinske dokumentacije. Istaknute su obveze postupanja liječnika u slučaju nasilja u obitelji i u slučaju seksualnog nasilja, novosti vezane za Zakon o zdravstvenoj zaštiti te Zakon o sigurnosti prometa na cestama i Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Polaznici tečaja bili su vrlo zainteresirani; raspravljalo se o svim temama s predavanja, postavljana su pitanja iz svakodnevnog rada te su komentirane situacije iz prakse. Prema rezultatima ankete ispunjene na kraju, tečaj je ocijenjen kao izvrstan i kvalitetan.

Sudeći prema iznimnom odazivu, te izuzetno pozitivnim komentarima u provedenoj anketi, Povjerenstvo za mlade liječnike odlučilo je održati ovakav tečaj i u Osijeku te uspostaviti kontinuitet od barem jednog tečaja godišnje na svim medicinskim fakultetima u Republici Hrvatskoj.

Kako bi i dalje aktivno sudjelovalo u rješavanju problema i izazova s kojima se susreće ova kategorija članova Hrvatske liječničke komore, Povjerenstvo za mlade liječnike poziva kolege da se upitima obrate na e-mail adresu mladi@hlk.hr


vrh stranice