Farmaceutske kompanije prvi put u Hrvatskoj objavile popis donacija

01.07.2016.

Inovativne farmaceutske kompanije, točnije njih 25, koje posluju u Hrvatskoj, na svojim mrežnim stranicama objavile su imena liječnika i zdravstvenih ustanova te podatke o tzv. novčanim prijenosima vrijednosti u njihovu korist tijekom prošle godine.
To uključuje iznose donacija i sponzorstava, naknade za usluge predavanja, te podatke o plaćenim putnim troškovima, smještaju i kotizaciji za sudjelovanje na stručnim skupovima i kongresima.
Prosjek donacija liječnicima nekih farmaceutskih kompanija je oko 6300 kuna, što je realna cijena troškova putovanja, smještaja i kotizacije na raznim kongresima.

S obzirom da u Hrvatskoj ne postoji model financiranja dodatne izobrazbe liječnika, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je kroz Etički ugovor omogućio farmaceutskim tvrtkama da ulažu u suradnju s liječnicima i podmiruju troškove njihova sudjelovanja na stručnim skupovima.

Više informacija o javnoj objavi prijenosa vrijednosti možete doznati na mrežnoj stranici Inovativne farmaceutske inicijative na linku: http://ifi.hr/javna-objava/

vrh stranice