Otvorena najsuvremenija operacijska dvorana u Hrvatskoj

09.07.2016.

Najsuvremenija EndoALPHA integrirana operacijska dvorana za minimalno invazivne kirurške zahvate u petak je otvorena u Klinici za kirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu. Time se omogućuje revolucionarno upravljanje medicinskom opremom uz potpuno prilagodljiv sustav potrebama korisnika i pojedinih zahvata. Svi nalazi pacijenta dostupni su u samoj sali, dok se operacija može pratiti na bilo kojoj dogovorenoj lokaciji u svijetu. Osim toga, suvremeni instrumenti i oprema omogućuju operacijskom timu lakši rad. Operacijsku dvoranu financiralo je Ministarstvo zdravlja sa 3,9 milijuna kuna. Prigodom otvorenja, ministar Nakić je napomenuo da 15. srpnja Ministarstvo otvara natječaje za povlačenje sredstava iz EU fondova za projekte u zdravstvu te nabavku opreme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Predstojnik Klinike za kirurgiju i ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak rekao je da nova operacijska dvorana omogućuje puno veću preciznost za operacije.
“Ova moderna operacijska dvorana predstavlja značajan stručni i edukacijski iskorak za našu ustanovu. Omogućuje operacijskom timu bolju preglednost operacijskog polja, jednostavnije, sigurnije i preciznije podešavanje svih operacijskih instrumenata i gotovo trenutnu dostupnost svih relevantnih slika i nalaza, čime operacijski zahvat postaje sigurniji za pacijente. Mogućnost praćenja operacije putem videolinka značajno će unaprijediti edukaciju mladih kirurga", rekao je Zovak. Dodao je kako razvoj integracijskih operacijskih sala prati razvoj minimalno invazivne kirurgije, koja je trend u svijetu posljednjih 20 godina, a kojoj je cilj da se operira sa što manje traume za pacijente te da se oni što brže oporave.

"Lijepo je danas biti ovdje kada otvaramo novu operacijsku dvoranu u kojoj će se obavljati najkompleksniji zahvati u ustanovi koja ima dugu tradiciju, koja uz postizanje vrhunskih rezultata na području kirurgije ima i vrhunske rezultate u edukaciji", rekao je ministar Nakić. Podsjetio je da veliki problem odlazak mladih liječnika koji iz Hrvatske ne odlaze samo radi boljih plaća nego i zbog uvjeta i okolnosti u kojima rade, pa traže radno mjesto gdje se mogu profesionalno realizirati.

"Nova operacijska dvorana jedan je od projekata koji nudi nove izazove ljudima koji ovdje rade", ustvrdio je Nakić.

Dodao je da će 15. srpnja biti otvoren natječaj za povlačenje sredstava iz EU fondova za projekte u zdravstvu, što uključuje izgradnju objedinjenih bolničkih prijema u KBC-u Sestre milosrdnice i u KBC-u Split, hitnog prijema i dnevne bolnice u Sisku te bolnice u Bjelovaru.

Za 15. srpnja najavio je i ponovno otvaranje natječaja za dodjelu sredstava iz EU fondova za nabavku opreme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, na koji će se moći prijaviti liječnici iz svih 20 županija.

vrh stranice