Građani najviše vjeruju i zdravstvu

11.07.2016.

Hrvatski građani najviše povjerenja imaju u vojsku, ali prvi put su se na vrhu liste, kad je riječ o povjerenju u institucije, našli školstvo i zdravstvo. Pokazuju to  rezultati Barometra hrvatskoga društva 2016., koje je proveo Institut društvenih znanosti Ivo Pilar. "To je svojevrsno priznanje i hrvatskim liječnicima, kao temeljnim dionicima zdravstvenog sustava, jer su unatoč brojnim problemima koji opterećuju sustav, održali njegovu funkcionalnost, dostupnost i kvalitetu. Ne smijemo zaboraviti da je zdravlje univerzalna vrijednost, a zdravstveni sustav i zdravstvena skrb bi trebale biti nadstranačke kategorije te imati konsenzualnu podršku političkih opcija", komentirao je rezultate istraživanja prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore dr. sc. Krešimir Luetić.

 Pilarov barometar hrvatskog društva provodi se od 2008., ali u razdoblju od 2010. do 2013. nije provođen zbog nedostatka sredstava. Ovo istraživanje provedeno je terenskom usmenom anketom u razdoblju od 15. travnja do 15. svibnja 2016. na reprezentativnim uzorcima punoljetnog stanovništva (18 i više godina) kojima je obuhvaćeno 750 osoba.

"Ovaj rezultat i iskazano povjerenje hrvatskih građana potvrđuje da je naš zdravstveni sustav prepoznat kao istinsko nacionalno blago, koje je stvarano i unaprijeđivano desetljećima. To je svojevrsno priznanje i hrvatskim liječnicima, kao temeljnim dionicima zdravstveno sustava, jer su unatoč brojnim problemima koji opterećuju sustav, održali njegovu funkcionalnost, dostupnost i kvalitetu. Ne smijemo zaboraviti da je zdravlje univerzalna vrijednost, a zdravstveni sustav i zdravstvena skrb bi trebale biti nadstranačke kategorije te imati konsenzualnu podršku političkih opcija", komentirao je rezultate istraživanja prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore dr. sc. Krešimir Luetić.

Vojska kao institucija uživa i dalje najveće povjerenje hrvatskih građana, u istraživanju povjerenja u institucije prošle godine nisu bili uvršteni školstvo i zdravstvo.


Istraživanje je usmjereno prvenstveno na prikupljanje empirijske građe za znanstveno publiciranje, ali njegovi rezultati mogu biti zanimljivi ne samo stručnoj, nego i široj javnosti.

vrh stranice